Taxation fo electronic commerce and European Union Law - Küçüközyiğit, H. Galip (My University, 2002)
Elerktonik ticart yeni bir ticcart metodu olarak hayatımıza girmiştir.İyimser tahminlere göre 2005 yılına kadaar bir trilyon dolara yuşalması beklenen potansiyeliyle , hukukun pek çok alanında özelliklede vergi hukukunda etkikler neden olabileceği düşğünülmektedir.Şinteernet ortamında ticaretin küresel özelliği, vergileyen ülkeler açısından avantajlar getireceği gibi bazı tehlikeler de yaratacağa benzemekteedir. Uluslaraası hujkuk camiasında bu tehlikelrein neler olabileceği venasısl önlenebileceği konularında tartılmalar yaşanmaktadır.Devletler öncelikle elektronik ticaretin vergilenip vergilenmeyeceği, vergilenecekse hangi usulle vergileneceği konusunda bir tercih ortaya koymak durumundadırlar.Zira elektroni ticatetin vergilendirilememesi durumunda yakın bir gelecekte vegi gelrllerinde önemli bir dülşüşğn yaşanacağı tahmin edilmektedir. Ayrıca uluslzaraası vergi hukuk ve ülkesel mevzuatlardakki, kaynak ülke,, ikametgaH, sabit işyeri , gelirin çeşidi vb. pekçok vergi hukuku kavramının elektronik ticaretin teknik ve hukuksal özellikleri dikkate alınaak yeniden tanımlanması gerekmektedir. Tez dört temel kısımdasn oluşmaktadır. Biirncciiikısımda telekomunikasyon devrimi ve elekttronik ticaret kavramı detaylı olarak incelenmiştir. İkinci kısım elektronik ticaret ve vergi hukuku ilişkisi ve ulıslararası çabalar konusundadır. Üçüncü kısımda dolaylı ve doğrudan vergiler açısından vergileme yetkisi, ikametgah, sabit işyeri kuralı, gelirin çeşidi gibi çeşitli uluslar arası vergi hukuku kavramları incelenmiştir. Dördüncü kısımda 'bilgi ekonomisi' konusunda çalşmalar yapan uluslararsı kuruluşların en aktiflarinden olan Avrupa Birliğinin alandaki çalışmaları ve mevzuat oluşturma gayretleri incelenmiştir
Keywords: Elektronik Ticareti; Ticaret