Lise Türk dili ve edebiyatı 2015 ders programının getirdiği yeniliklerin sözlü iletişim uygulamaları bakımından değerlendirilmesi ve bazı öneriler - BABACAN, MAHMUT (My University, 2021)
Türk Dili ve edebiyatı ders program içerik ve kazanımlarının cumhuriyet döneminde sık sık değişmiştir. Kimi öğretmenler bu durumdan şikâyetçi olsalar da çağın ihtiyaçlarına ve gelişen teknolojiye göre programlarda belli aralıklarda değişiklik yapılması tabiidir. Milli Eğitim Bakanlığı Talim Terbiye Kurulu Başkanlığı’nın 63 sayılı ve 29.07.2015 tarihli Ortaöğretim Türk Dili ve Edebiyatı dersi yeni öğretim programı 2016-2017 öğretim yılından itibaren 9. sınıflardan başlanarak yürürlüğe konulmuştur. Bu bildiride Lise 9, 10, 11 ve 12. Sınıf müfredatı hakkında önceki 2005 öğretim programıyla 2018 de bütün sınıflarda uygulamaya konulan yeni 2015 programındaki “Sözlü İletişim” konu ve uygulamalarını karşılaştırarak, meslektaşlarıma az da olsa bilgi vermek ve meslektaşlarımla fikirlerimi paylaşmak amacındayız. Bu bildiride “yeni” diye kısaltarak ifade ettiğimiz ortaöğretim Türk Dili ve Edebiyatı dersi (9, 10, 11 ve 12. sınıflar) öğretim programının getirdiği “sözlü iletişim” konuları bakımından getirdiği yenilikler, ilkeler ve amaçlar doğrultusunda inceleyecek, görülen yenilikler ve kimi eksik görülen yönlerin nasıl tamamlanabileceği ifade edilmeye çalışılacaktır. Uygulama noktasında Türk Dili ve Edebiyatı öğretmenlerinin gözlem ve tecrübelerinden yola çıkarak öğretmenlerin nasıl bir metot izlemesi gerektiği konusunda önerilerde bulunulacaktır. Ayrıca yeni programdaki sözlü iletişim konularının uygulama çalışmaları sırasında karşılaşılabilecek belli başlı sorunlar sıralanacaktır. Türk Dili ve Edebiyatı dersi uygulamaları sırasında yapılan gözlemlerde alan dersine giren öğretmenler, ilk ve önemli problem olarak bu programı uygulayabilmek için haftalık 5 saatlik sürenin yetmediğini söylemekteler. İkinci olarak, bütün edebi türleri her sene baştan anlatılması ile tekrara düşüldüğü izlenimi uyandırıldığı ifade edilmekte; üçüncü olarak da kimi kazanımların ölçme ve değerlendirme aşamasında nasıl değerlendirileceği ve son olarak da öğretmenlerin bu programa nasıl adapte edileceği gibi problemlerle karşı karşıya kalındığı anlatılmaktadır. Ayrıca öğretmenler hizmet içi seminerlerde bu programın nasıl uygulanacağı hakkında yeterli açıklama ve eğitim yapılmadığı yolunda şikâyetlerde bulunmaktadırlar. Anahtar Kelimeler: Türk Dili ve Edebiyatı Eğitimi, 2015 programı, sözlü iletişim

Frequent changes were made in the curriculum of Turkish Language and Literature, as well as in the content and acquisitions in the republican period. Even though some educators complain about this situation, it is natural to make changes periodically according to the needs of the age and the developing technology. The new curriculum of the Secondary Education Turkish Language and Literature course numbered 63 and dated 29.07.2015 of the Ministry of National Education Board of Education and Discipline was put into effect starting from the 9th grades as of the 2016-2017 academic year. In this paper, it is aimed to give some information and share ideas to my colleagues by comparing the previous 2005 curriculum and the new 2015 curriculum, which was put into practice in all classes in 2018, about the 9th, 10th, 11th and 12th grade curriculum of High School. In this paper, we will analyze the innovations, principles and purposes brought by the secondary education Turkish Language and Literature course (9th, 10th, 11th and 12th grades) in terms of "oral communication" subjects, which we have shortened as "new" It will be tried to express how these aspects can be completed. At the point of application, based on the observations and experiences of Turkish Language and Literature teachers, suggestions will be made about what method teachers should follow. In addition, the main problems that may be encountered during the implementation of the oral communication topics in the new program will be listed. In the observations made during the Turkish Language and Literature course applications, the teachers who took the field course (department course) said that the first and important problem was that 5 hours a week were not enough to implement this program. Secondly, it is stated that all literary genres are recounted every year, giving the impression of being repeated; Thirdly, it is explained how some of the achievements will be evaluated in the measurement and evaluation phase, and finally, how the teachers will be adapted to this program. In addition, teachers complain that there is not enough explanation and training on how to implement this program in in-service seminars (seminar at school). Keywords: Turkish Language and Literature Education, 2015 curriculum, oral communication
Investigation of innovations brought by 2015 syllabus in high school Turkish language and literature in terms of oral communication applications and some suggestions
Keywords: Türk Dili ve Edebiyatı Eğitimi; 2015 programı; sözlü iletişim; Turkish Language and Literature Education; 2015 curriculum; oral communication