Boşanma hukukunda manevi tazminat - Mirhanoğulları, Mustafa Faruk (My University, 2019)
BOŞANMA HUKUKUNDA MANEVİ TAZMİNAT Küreselleşmenin yarattığı etki ile birlikte günlük hayat tarzında ve düşünce kalıplarında önemli değişiklikler meydan gelmiş; ülkelerin siyasi sınırlarının eskiye nazaran daha “esnek hale gelmesi” ile birlikte mobilitenin, teknoloji ile iletişim kanallarının artması ve günlük hayatın içerisinde sıradanlaşarak yer almaya başlaması, düşünce, kültür ve değerlerde hızlı bir değişim ve dönüşüme sebep olmuştur. Yaşanan gelişmelerin en çok etkilediği sosyal kurumların başında kuşkusuz “aile” gelmektedir. Aile kurumunun kurulması, sürdürülmesi ve sonlandırılmasına dair kanaatler eski günlere nazaran oldukça farklılaşmıştır. Birey kavramının öne çıkması, bir yandan kolektivizm sınırlandırılmasını sağlarken, diğer yandan boşanma sayılarının artmasına neden olmuştur. Diğer ülkeler ile mukayese edildiğinde Türkiye’deki boşanma adedi ve evliliklere nazaran boşanma sayıları istatistiki olarak daha düşük seviyelerde iken, günümüzde Avrupa sayılarına hızla yaklaşan bir orana yaklaşmıştır. Hukuksal ve sosyolojik bir müessese olan ailenin sonlanmasının pek çok alanda sonuçları görülmektedir. Bu alanın önde gelenlerinden biri, içinde de yer aldığı hukuk alanıdır. Boşanma, taraflara bazı sorumluluklar yüklemekte ve haklar tanımaktadır. Boşanma sürecinde bir tarafa hak diğer tarafa ise yükümlülük oluşturan “tazminat” konusu gündeme gelmektedir. Boşanmanın hukuki açıdan mali sonuçlarından olan tazminat, maddi ve manevi nitelikte olabilmektedir. iv Hazırladığımız bu çalışmada, boşanmanın sonuçlarından olan manevi tazminat konusu incelenmektedir. Bu kapsamda, boşanma sebebine bağlı olarak meydana gelen manevi zararın hukuki niteliği, özellikleri, hangi şartlar dahilinde talep edilebileceği, miktarının tespiti ve usule ilişkin diğer yönleri çalışmamızda ele alınmış, doktrin görüşleri ve Yargıtay kararları ışığında ayrıntılı olarak incelenmiştir.

SPIRITUAL INDEMNITY IN DIVORCE LAW With the impact of globalization, significant changes have occurred in daily life style and thought patterns; As the political boundaries of countries become more “flexible iye compared to the past, the increase in mobility, technology and communication channels, and the fact that they have become commonplace in daily life have led to a rapid change and transformation in thoughts, culture and values. Undoubtedly, “family” is one of the social institutions most affected by the developments. The opinions about the establishment, maintenance and termination of the family institution differed considerably compared to the old days. The notion of individual led to an increase in the number of divorces, while collectivism was limited. Compared with other countries than the number of divorces and marriages in Turkey were statistically lower levels of divorce numbers, today approached rapidly approaching a ratio of the number of Europe. The end of the family, which is a legal and sociological institution, has consequences in many areas. One of the leading areas of this field is the legal field in which it is located. Divorce imposes certain rights and rights on the parties. In the process of divorce, the issue of “compensation oluşturan, which constitutes a right to one party and an obligation to the other party, comes on the agenda. Compensation, which is one of the legal financial consequences of the divorce, can be material and moral. vi In this study, the issue of non-pecuniary damages, which is one of the results of the divorce, is examined. In this context, the legal nature, characteristics, the conditions under which the claim can be claimed, the amount of the damage and other aspects related to the procedural aspects of the moral damages due to the cause of divorce were discussed in our study and examined in the light of the doctrine opinions and Supreme Court decisions.
Keywords: Civil law; Manevi Tazminat Spiritual Indemnity; Medeni hukuk