İsrail’de toplumsal yapı: evlilik ve aile - Çil, Abdulrezzak (My University, 2013)
Bu çalışmada İsrail’de yaşayan Yahudilerin toplumsal yapısı, evlilik ve aile konuları mevcut literatür taranarak ele alınmış, konuya farklı bir açıdan bakılmaya çalışılmıştır.“İsrail’de Toplumsal Yapı; Evlilik ve Aile” adlı araştırmamız beş bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde; Toplumsal yapı, nüfus, toplumsal ilişkiler, toplumsal tabakalaşma ve toplumsal kurumlar hakkında sosyolojik anlamda temel bilgiler verilerek kuramsal bir giriş yapılmıştır. İkinci bölümde geniş kapsamlı olarak kuramsal açıdan evlilik ve aile kavramları sosyolojik anlamda ele alınmış, evlilik ve aile üzerine bilinmesi gerekli olan kavramlar kısaca açıklanmaya çalışılmıştır. Üçüncü bölümde; İsrail’in toplumsal yapısı hakkında bilgi vermek hedeflenmiştir. Bu çerçevede göçlerle oluşan İsrail toplumunda Aşkenaziler ve Sefaradilerin, İsrail toplumunda ve nüfus yapısındaki durumları ele alınmıştır. İsrail’de toplumsal ilişkilerin, toplumsal tabakalaşma ve toplumsal hareketliliğin temel dinamiklerinden olduğu öne çıkarılmıştır. İsrail toplumundaki temel sosyal kurumlar ele alınmış ve sonraki bölümlerde evlilik ve aile konularına kısaca giriş yapılmıştır. Dördüncü ve beşinci bölümde; İsrail’de ve Yahudilikte evlilik kurumu incelenmiş, evlilik gerçeğinden hareketle İsrail ve Yahudi ailesini anlamaya çalışılmıştır. İsrail ve Yahudilikte aile konusu ayrıntılı bir şekilde ele alınmış, İsrail ve Yahudi toplumu üzerine araştırma yapan bir sosyal bilimci için aile nedir? Sorusuna cevap bulunmaya çalışılmıştır.

In this research, social structure, subjects of marriage, family and women of a nation that has been frequently mentioned around the world are discussed and a different perspective into Israeli and Jewish society has been tried to get. The research titled “Social structure in Israel; marriage, family and women” is composed of five chapters. In the first chapter, a theoretical introduction is made by giving basic information about social structure, population, social relations, social stratification and social institutions in sociological means. In second chapter, concepts of marriage, family, and women are discussed from a comprehensive theoretical perspective in sociological means, and concepts that need to be known and are related to marriage, family, and women are tried to be defined. In third chapter, the aim is to present information on Israel social structure. Within this scope, Ashkenazi and Sephardi Jews in Israeli society which is formed by immigrations and situations of those in Israeli society and population data are discussed. It is highlighted that social relations in Israel are the main dynamics of social stratification and social mobility. Main social institutions in Israeli society are addressed, and subjects of marriage, family, and women are briefly led in following chapters. In fourth and fifth chapter, conjugal union in Israel and Judaism is analyzed and Israeli and Jewish families are tried to be rumbled with reference to truth of marriage.Topic of marriage in Israel and Judaism is discussed in detail, and the following question is tried to be answered: what is family for a social scientist who conduct research into Israeli and Jewish society?
Keywords: Antropoloji; İsrail_Sosyoloji; Ortadoğu