Idebessos, Akalissos ve Kormos : kent tarihi - Tan, Tarkan (My University, 2019)
Tez konusu olarak Antalya’nın Kumluca İlçesi’ne bağlı Asarköy, Karacaören ve Karabük sınırlarındaki Akalissos, Idebessos ve Kormos yerleşimlerinin tarihsel bilgileri, yapıları ve buluntuları incelenmiştir. Idebessos Bey Dağı’nın eteklerinde, ormanlık arazide gizlenmiştir. Kent diğerlerinden daha iyi korunmuştur. Varlığından bahsedilen ancak sonraki araştırmalarda bulunamayan tek kaya mezarı tekrar tespit edilmiştir. Akalissos, Kumluca’dan kuzeye, Alakır’a giden yolda iki kent arasında kalmaktadır. Akropol diyebileceğimiz tepelik ile üzerindeki yapılar büyük tahribata ve yağmaya uğramıştır. Kormos, daha önce yayımlanmış tasviri ve fotoğrafı olmayan, sadece kaynaklarda adından bahsedilen bir yerleşimdir. Çalışma ile ilk kez tanıtılmıştır. Üç kent, Lykia Birliği içinde söz sahibi olabilmek, aynı zamanda kendi aralarında ekonomik geçim ve güvenliği sağlayabilmek için siyasi birliktelik kurmuş ve diğer rakip kentler arasında yaşamlarını sürdürmeye çalışmıştır. Bazı yapılar dışında kent kalıntılarının tamamı Roma ve Bizans Dönemi’ne aittir. Yerleşimlerde bilimsel kazılar gerçekleştirildiği takdirde Helenistik ve Klasik Dönem eseri yeni buluntulara rastlanabilir.

As the subject of the thesis, historical information, structures and findings of Akalissos, Idebessos and Kormos settlements located in Asarköy, Karacaören and Karabük boundaries of Kumluca district of Antalya city are analyzed.Idebessos is hidden in the forests at the foot of Mount Bey. The city is better preserved than the others. The only rock-cut tomb, which was mentioned to exist but could not be found in subsequent investigations, is found again. Akalissos is located between the two cities on the road from Kumluca to the north, to Alakır. The hill, which can be called the acropolis, and its structures have been subjected to great destruction and plunder. Kormos is a settlement which is mentioned only in the reference sources without any previous published depictions and photographs. It is first introduced with this study. These three cities has established a political unity in order to have a say in the Lycian Union and at the same time provide economic livelihood and security among themselves and tried to survive among other competing cities. Except for some buildings, all of the city remains belong to the Roman and Byzantine Periods. If scientific excavations are to be conducted in the settlements, new finds of Hellenistic and Classical Period can be found.
Keywords: Akalissos; History; History, Ancient; Idebessos; Kormos; Kumluca; Lycia; Lykia Akalissos; Tarih; Tarih, Eski çağ