Yonars – Interactive web based operations research platform - Herekoğlu, Ahmet (My University, 2012)
YONARS – İNTERAKTİF WEB TABANLI YÖNEYLEM ARAŞTIRMALARI PLATFORMU Günümüzün hızla değişen dünyasında, ihtiyaçlar ve problemler de artmakta ve giderek karmaşık bir hal alarak karakter değiştirmektedirler. Yöneylem Araştırması ise her geçen gün var olan metotların birlikte kullanımıyla ya da yeni bulunan metotlarla bu ihtiyaçlara cevap vermeye çalışmaktadır. Yöneylem araştırması teknikleri birçok alanda kullanılmaya başlanmış, toplum sağlığı, ilaç üretimi ve denemeleri, suç ve şiddetin kontrolü gibi pek çok alanda uygulaması bulunur olmuştur. Ancak, daha birçok farklı alan da yöneylem araştırması tekniklerinin kullanılmasına açık bir şekilde fark edilmeyi beklemektedir. İnternette dağınık halde pek çok uygulama, uzmanların, öğrencilerin ve yöneylem araştırması meraklılarının bu araçları kullanabilecekleri yeni alanları keşfedebilmeleri için bulunmaktadır. Fakat, bu uygulamalara erişmek, günümüz dünyasında, internetteki bilgi kirliliğinin de sebep olmasıyla her geçen gün daha zor bir hale gelmektedir. İnternette birçok algoritmanın uygulaması bulunabilmekteyken, bugün bunların pek kullanışlı ve iyi sınıflandırmış olduğunu söylemekte zorlanmaktayız. Ayrıca bu uygulamaların tekrar kullanıma uygun tasarlandığı da söylenememektedir. Yonars İnteraktif Web Tabanlı Yöneylem Araştırması Platformu, uzmanlara ihtiyaçları için en doğru çözümü bulmalarını ve bu çözüm hakkında detaylı bilgi alabilmelerini sağlayacak bir ortam sunmaktadır. Yonars Platformu, her bir çözüme ait uygulama detaylarını, o konu hakkındaki kitap ve makale bilgilerini, var olan uygulama alanlarını ve ilgili diğer bilgileri kullanıcılara sağlamaktadır. Ayrıca platform, yöneylem araştırması öğrencileri için temel bir kaynak ve ihtiyaçları için tercih edilen bir ana kapı olacaktır.

YONARS – INTERACTIVE WEB BASED OPERATIONS RESEARCH PLATFORM In today’s fast changing world, the problems and needs of the world are changing and turning into more complex situation. The OR world is offering more tools and techniques to fulfill the solutions needed by all kind of communities. OR could be applied to many areas such as public health, urban services, crime, and more recently drugs. But other areas are wide open and waiting for us to address them. There are many applications providing many opportunities for OR practitioners, lecturers and students in order to discover new areas where OR techniques can be applied. Most of these tools are widely spread all over the internet and unfortunately getting right tool at the right time is becoming harder and harder. Although, there are many applets around the web for OR algorithms, they are not well classified and user friendly. Besides, they cannot be easily combined to build hybrid solutions. I believe that many of OR people need such a system that includes many algorithm details, easily available from everywhere and flexible enough to fulfill their needs. Yonars Interactive Web based Operations Research Platform provides OR practitioners with the opportunity to find suitable solutions for their problems and needs. Yonars Platform also makes it possible to get information on OR techniques, their implementation and application details. The platform will also be a main learning and research portal for OR students
Keywords: Endüstri Mühendisliği