Türk milliyetçiliği: Özgün bir örneği batı modelleriyle açıklamak - ÇOBAN, MELİH (Nobel Akademik Yayıncılık, 2022)
“Prof. Dr. Mehmet Çağatay Özdemir'e Armağan - Toplumsal Değişim” üst başlığıyla hazırlanan anı kitabı, iki farklı yazı türünden oluşmaktadır. İlk kısımda Prof. Dr. Mehmet Çağatay Özdemir hakkındaki anı ve değerlendirme yazıları, ikinci kısımda da “Toplumsal Değişim” çerçevesindeki akademik makale ve metinler bulunmaktadır. Özellikle akademisyenler için hazırlanan anı kitapları, o akademisyenin meslektaşlarının makaleleri, yakından tanıyanların anıları ve değerlendirme yazılarından oluşmaktadır. Bu kitabın özellikle “Toplumsal Değişim” konusu ile çıkarılması sadece akademisyenler tarafından değil öğrenciler ile dünya ve Türkiye'nin sorunlarına eğilen herkes tarafından okunabilmesi endişesinden kaynaklanmıştır. Değişme, mevcut durumdan farklılaşmayı ifade etmektedir. Bu farklılaşma; ülkeler, toplumlar, devletler, kişilerin hayatlarında topyekûn veya kısmî her türlü farklılığı içerisinde barındırmaktadır. Değişim bir yandan kısa zaman diliminde ortaya çıkabilecek ve gözlenebilecek bir hadise olurken bir yandan da daha uzun bir zamanda sonuçları ancak fark edilebilecek bir duruma da karşılık gelebilir. Bu bakımdan yazılarında değişim konusunu ele alan öğretim elemanları ve yazarlar, kendi uzmanlıkları çerçevesinde engin hareket alanında metinlerini hazırlamışlardır.