İşletmelerde yetkinliğe dayalı işe alım ve bir uygulama - Altun, Yasemin Pınar (My University, 2006)
Organizasyonun başarısında kilit rol oynayan ve stratejik hedeflere odaklanmayı sağlayan yetkinlikler, son zamanlarda insan kaynakları uygulamalarının vazgeçilmez parçası haline gelmiştir. İşe alımdan performans değerleme ve ücretlendirmeye kadar tüm insan kaynakları sistemleri, özellikle de küresel dünyanın büyük şirketleri tarafından yetkinliğe dayalı sistemler olarak kullanılmaktadır. Yetkinliğe dayalı insan kaynakları uygulamaları organizasyonlara bir çok konuda fayda sağlamaktadır. Özellikle yetkinliğe dayalı işe alım uygulamaları, organizasyonların üstün performansa sahip yetkin çalışanlara sahip olmasını sağlamaktadır. Bu yönüyle yetkinliğe dayalı işe alım süreci organizasyonun başarısında büyük rol oynamaktadır. Sahip olduğu bu önem dolayısıyla bu çalışmada yetkinliğe dayalı işe alım sürecinin ayrıntılarıyla ele alınması, konuyla ilgilenen araştırmacı ve uygulayıcı kişilere ışık tutması amaçlanmıştır. Bu doğrultuda ilk bölümde geleneksel işe alım süreci ana hatlarıyla incelenmiş, ikinci bölümde ise yetkinliklerin neyi ifade ettiği, yetkilik yaklaşımının nasıl doğduğu, yetkinlik kavramının tanımı ve işletmeye özgü yetkinliklerin nasıl belirlendiği konularına değinilmiştir. Ardından üçüncü bölümde yetkinliğe dayalı işe alım süreci ayrıntılı olarak açıklanmıştır. Teorik olarak açıklaması yapılan yetkinliğe dayalı işe alım süreci ile ilgili olarak dördüncü bölümde bu yöntemi uygulayan bir işletmede sürecin nasıl işlediği aktarılarak konunun pekiştirilmesi amaçlanmıştır.

Nowadays, competencies that play a key role on success of an organization and ensure to focus on strategic goals had been indispensible part of human resources applications. All of the human resources systems from recruitment and selection, payment to performance evaluation are being used by especially big companies of the global world. Competency based human resources applications help to organizations on many issues. Especially competency based recruitment and selection applications help to organizations for having competent employers with higher performance. By this point of competency based recruitment and selection process, it plays a big role on success of an organization. In this work, because of this importance of competency based recruitment and selection, it is aimed to light the way for researchers and people that put them on practise who are interested in this subject. On this way, at the first chapter, conventional recruitment and selection process has been examined with outline. At the second chapter, the meaning of competencies, history of the competency approach, defination of competency and way to determine competencies that special to company issues have been investigated. After that at third chapter, competency based recruitment and selection process has been detailed. At chapter four, to stiffen the study, the whole subject that examined theoretically on previous chapters, has been put on practise by investigating this process in a company.
Keywords: İnsan Kaynakları Yönetimi; Personel Seçimi; Yetkinlik