Göç ile gelen 15-49 yaş grubu kadınların birinci basamak sağlık hizmetlerinden yararlanma durumu - Tosun, Keziban (My University, 2004)
USE OF FİRTS STEP HEALTH SERVİCES BY İMMİGRAND WOMEN BETWEEN 15-49 YEARS OF AGED Adı ve Soyadı: Keziban Tosun Danışmanın adı: Yard. Doç.Dr. Ayşe Yıldız Program : Yüksek Lisans Halk Sağlığı Hemşireliği

The research was made for exploring the use of first step health services by immigrated women. The data was collected between 01.12.02 and 03.01.03 in Kocaeli city, Gebze territory, Güzeltepe town, in the Güzeltepe Health Center in Özgürlük hoad.The sample population was 290 immigrant women aged between 15-49 livingin Özgürlük district. Related literatüre was used to prepare our data collection form. The form were filled by the researcher with interviews fece to face. Firts step health services were used by % 48,4 of the women aged between 41-49 and %31,4 of the illiterate women.The lower educational level the less use of health services. A great majority of women married with illiterate man did not use health services ( %83,3). The use of first step health services among women with knowledge about it was %88,2. Women who had children of age 1-6 years and who were married used health services more, %82,9 and %71,8 concomitantly. Level of income, jop status, social insurance and the time from migration, did not significantly correlated with the use of firts step health services. GÖÇ İLE GELEN 15-49 YAŞ GRUBU KADINLARIN BİRİNCİ BASAMAK SAĞLIK HİZMETLERİNDEN YARARLANMA DURUMU Adı ve Soyadı: Keziban Tosun Danışmanın adı: Yard. Doç.Dr. Ayşe Yıldız Program : Yüksek Lisans Halk Sağlığı Hemşireliği ÖZET Araştırma, göç ile gelmiş 15-49 yaş grubu kadınların Birinci Basamak Sağlık Hizmetlerinden yararlanma durumlarını belirlemek amacıyla tanımlayıcı olarak yapılmıştır. Araştırma 01.12.02 - 03.01.03 tarihleri arasında Kocaeli ili, Gebze ilçesi, Güzeltepe beldesi, Güzeltepe Sağlık Ocağı bölgesi olan Özgürlük mahallesinde gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın örneklemini Özgürlük mahallesinde yaşayan göç ile gelmiş 15-49 yaş grubu 290 kadın oluşturmaktadır. Veri toplama aracı olarak, literatür bilgisinden yararlanılarak hazırlanan anket formu kullanılmıştır. Anket formları yüz yüze görüşme tekniği ile araştırmacı tarafından doldurulmuştur. Araştırma sonucunda, 41-49 yaş grubu kadınların %48,4'ünün, okur-yazar olmayan kadınların %34,1'inin sağlık ocaklarından yararlandığı belirlenmiştir. Eğitim düzeyi düşük olan kadınlarda yararlanma oranının düşük olduğu, eşin eğitim düzeyinin düşük olmasının yararlanma oranını etkilediği tespit edilmiştir. Eşi okur-yazar olmayan kadınların büyük çoğunluğunun (%83,3) sağlık ocağı hizmetlerinden yararlanmadığı görülmüştür. Sağlık ocağı hizmetlerini bilenlerin %88,2'sinin, 1-6 yaş grubu çocuğu bulunanların %82,9'unun ve evli kadınların %71,8'inin sağlık ocaklarından daha fazla yararlandıkları tespit edilmiştir. Gelir düzeyi, çalışma durumu, sosyal güvence durumu, göç etme süresi ile sağlık ocağı hizmetlerinden yararlanma durumu arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark saptanmamıştır.
Keywords: Halk Sağlığı; Sağlık Hizmetleri