Bilgisayar destekli ürün geliştirme ile ilgili kuyumculuk sektöründe bir vaka çalışması - Gamsızoğlu, Nalan (My University, 2001)
İşletmeler hayatta kalabilmek için mevcut ürünlerini geliştirmek ve pazara yeni ürün sunmak zorundadırlar. Hızla değişen pazara ve tüketici ihtiyaçlarına uygun ürün geliştirebilmek işletmelerin devamlılığı açısından büyük önem taşımaktadır. Yeni ürünün ömrü teknolojinin gelişmesi ve pazarın kısa sürede doymasına bağlı olarak her geçen gün daha da kısalmaktadır. Mevcut ürünün kârı düşmeden işletme yeni ürün geliştirmek zorunda kalmaktadır. Bu araştırmada ürün çeşitliliğinin oldukça fazla ve ürün ömrünün kısa olduğu bir sektör olan kuyumculuk sektörü incelenmektedir. Günümüzde tüketicilerin altın takıyı bir yatırım aracı olarak değil de estetiğini tamamlayıcı bir ürün olarak görmesiyle işletmeler takıda tasarıma daha fazla önem vermeye başlamışlardır. İşletmelerin yurt dışına açılmalarıyla rekabet daha da artmış ve hızla yeni ürün geliştirebilen işletmeler pazarda başarılı olmuştur. Dolayısıyla, yeni ürün geliştirmede hız işletmeler için önemli bir etmendir. Hızlı ürün geliştirebilme büyük ölçüde teknolojiyi etkin bir şekilde kullanabilmekle ve uygulayabilmekle olmaktadır. Bu araştırmada, kuyumculuk sektöründe geleneksel ve modern ürün geliştirme çalışmaları anlatılmakta ve ürün geliştirmede bilgisayar teknolojisinin kullanımı incelenmektedir. Tasarımda, Bilgisayar Destekli Tasarım (B.D.T) programları, tasarımların üretimde ise Bilgisayar Destekli Üretim (B.D.Ü) 'in bir parçası olan hızlı prototip makineleri ürün geliştirme çalışmalarında kullanılmaktadır. Bu teknolojiler, süreci kısaltarak daha kaliteli ve tasarım olarak daha farklı ürünlerin ortaya çıkmasınına yardımcı olmaktadır. Departmanlar arası iletişimi arttırarak ve tasarımda çıkabilecek hataların önceden görülebilmesine yardımcı olarak büyük ölçüde maliyet ve zaman tasarrufu sağlamaktadır. Böylelikle, işletmeler son ürünü tasarımın ilk aşamalarında görerek ürün ile ilgili daha sağlıklı karar almaktadırlar.

A CASE STUDY ABOUT COMPUTER AIDED PRUDUCT DEVELOPMENT IN JEWELLERY SECTOR New products are lifeblood of any company and new entries must be available if the company is to survive. Developing new products that are appropriate to the rapidly changing market and customer needs is very important for companies' continuity. New product's life cycle has been becoming shorter depending on the satisfaction of market and tecnological developments. Companies have to develop new products before existing product's profitableness decreased. In this study jewellery sector, which has a wide variation of products, is being invested. In this time, since consumers are seeing gold jewellery as an aesthetic accessory instead of an investment, companies have been attaching more importance to the design of jewellery. Because firms grow in abroad markets, competition has been increased and firms that develop new products have been succeeded. In this way, speed in new product development is an important factor for companies. Rapid product development depends on using and applying the technology effectively. In this research, traditional and modern product development studies in jewellery sector are being explained and computer technology in new product development is being invested. For designing, Computer Aided Design (CAD) Programs, for producing designs Rapid Prototyping Machines that are a part of Computer Aided Manufacturing (CAM) are being used to develop new products. This technologies help to create of good quality and different designed products as shorten the process. They obtain a great deal of cost and time saving as they help to increase the communication between departments and to find the faults in the beginning at design process. In this way, firms can make more reliable decisions seeing the final product in first phases of design.
Keywords: BİLGİSAYAR DESTEKLİ İMALAT; ÜRÜN YÖNETİMİ