Göç ve göçmenliğe dair algılar : bulanık bilişsel haritalama yöntemi ile İstanbul ve Antalya karşılaştırmalı analizi - Peker, Cansu (My University, 2024)
Göç ve göçmenlik konusundaki toplumsal algılar, uzun yıllardır sosyal bilimler literatüründe önemli bir araştırma konusu olmuştur. Bu alandaki araştırmalar, göçmenlerin yerleşim bölgelerindeki entegrasyon süreçlerinden, göç politikalarının etkilerine kadar geniş bir yelpazede çeşitlenmektedir. Türkiye'nin, özellikle son yıllarda artan Suriyeli sığınmacılar gibi büyük göç dalgalarıyla karşı karşıya kalması, bu konuda yapılan araştırmaların önemini daha da artırmıştır. Özellikle Suriye krizi sonrası farklı hukuk statülerin (göçmen, mülteci, sığınmacı, vb.), geçmişten günümüze ise toplum nezdinde farklı kavramların (müslüman olmayan, Türkiye vatandaşı olmayan, turist vb.) iç içe girdiği ve ‘yabancı’ olarak tek potada eritildiği son durumda toplumun zihninde hangi grupların yabancı olarak algılandığını, nasıl algılandığını ve bu algıya neden olan belirleyiciler incelendi. Araştırmada, katılımcılara Türkiye’de yaşayan yabancılarla ilgili düşüncelerini ifade etmeleri için serbest formatta bir harita çizmeleri istenmiştir. Elde edilen veriler, bulanık bilişsel haritalama yöntemi kullanılarak analiz edilmiştir. Araştırmanın sonuçlarına göre, Türkiye'nin güncel toplumsal ve siyasi meselelerinin etkisiyle ‘yabancı’ her kesimde göç ve göçmenlik gibi konularla yakından ilişkilendirilmektedir. Dikkat çeken nokta şehirsel ve diğer sosyodemografik farklılıklardan ziyade makro düzeydeki söylemlerin etkisinin daha belirgin olmasıdır. Bu durum, ülke genelinde benzer algıların hakim olduğunun ipuçlarını vermiştir.

Social perceptions on migration and immigration have been an important research topic in the social sciences literature for many years. Research in this field ranges from the integration processes of migrants in settlement areas to the effects of migration policies. The fact that Turkey has been confronted with large waves of migration such as Syrian asylum-seekers, especially in recent years, has increased the importance of research on this subject. Especially after the Syrian crisis, different legal statuses (immigrants, refugees, asylum-seekers, etc.) and different concepts (non-Muslims, non-Turkish citizens, tourists, etc.) have been intertwined and merged into one pot as 'foreigners' in the past and the determinants that cause this perception were examined. In the study, participants were asked to draw a map in a free format to express their thoughts about foreigners living in Turkey. The data obtained were analyzed using fuzzy cognitive mapping method. According to the results of the study, Turkey's current social and political issues are closely associated with migration and immigration in all segments of society. It is noteworthy that the impact of macro-level discourses is more prominent than urban and other sociodemographic differences. This situation hints that similar perceptions prevail across the country.
Perceptions on migration and ımmigration : a comparative analysis of stanbul and antalya with fuzzy cognitive mapping method
Keywords: Bulanık Bilişsel Haritalama Migration; Emigration and immigration; Foreigner; Fuzzy Cognitive Mapping; Göç; Göç ve göçmenlik; Göçmen; Immigrant; Other; Öteki; Turkey; Türkiye; Yabancı