Kalite artırıcı bir strateji olarak dış kaynaklardan yararlanma ve lojistik hizmet sağlayıcı firmalar üzerine bir araştırma - Özgün, Mahmut (My University, 2006)
Küreselleşme, vizyon sahibi bütün şirketlerin kalite ve maliyet unsurlarına ciddi bir şekilde odaklanmalarına yol açmış ve bu bağlamda lojistik uygulamalarına gösterilen hassasiyeti ön plana çıkartmıştır. Bu çalışmada, kalite artırıcı bir strateji olarak dış kaynaklardan yararlanmanın lojistik hizmet sağlayıcı firmalar üzerindeki uygulamaları ortaya konulmaya çalışılmıştır. Bunu gerçekleştirebilmek üzere, UND (Uluslararası Nakliyeciler Derneği) üyesi 430 firmayı kapsayan tanımlayıcı bir araştırma gerçekleştirilmiştir. Elde edilen bulgulardan Türkiye’de lojistik hizmetlerinde dış kaynaklardan yararlanma uygulamalarına yeni geçilmeye başlandığı, bununla birlikte konunun önemi çabuk kavranılarak yararlarının iyi anlaşıldığı, dolayısıyla lojistik hizmetlerinde dış kaynaklardan yararlanma uygulamalarının her şirketin gündeminde yer alan öncelikli konulardan biri olduğu bulgusuna ulaşılmıştır. Sonuç itibariyle, firmaların temel yeteneklerine odaklanarak, lojistik süreçlerinde dış kaynaklardan yararlanmaları yada uluslararası standartlarda bir lojistik hizmet sağlayıcı firma olabilmeleri için ciddi anlamda bilgi birikimi, tecrübe ve entelektüel sermayeye sahip olmaları gerekmektedir. Sahip oldukları kaynakları bu amaç doğrultusunda ustalıkla ve maharetle yönetebilen firmalar hedeflerine rahatlıkla ulaşabileceklerini söylemek mümkündür. Globalization has led all companies with vision to earnestly concentrate on the quality and cost aspects and has brought the sensitivity attached to the logistics practices in the foreground. In this study, outsourcing practices as a quality-enhancing strategy over logistic service providers have been strived to be identified. To fulfil this goal, a descriptive study covering 430 members of UND (International Shippers’ Association) has been conducted. The findings obtained have yielded that outsourcing practices in logistic services have a recent history in Turkey, that furthermore the significance of the matter has swiftly been perceived, its benefits have been well comprehended, and therefore exploring outsourcing practices in logistic services has turned out to be the priority item of each company’s agenda. Consequently, a company should be equipped with a vast amount of knowledge, experience and intellectual capital to employ outsourcing in its logistic processes or turn out to be a logistic service provider at international standards through concentrating on its core competences. It is possible to conclude that companies that are capable of skilfully and dexterously administering their resources along this goal will easily attain their objectives.
Keywords: Kalite Yönetimi