Hazır giyim ve konfeksiyon meslek liselerinin programlarının sanayinin ihtiyaçlarını karşılama yeterliliği - Koparal, Fatoş (My University, 2003)
HAZIR GİYİM VE KONFEKSİYON MESLEK LİSELERİNİN PROGRAMLARININ SANAYİNİN İHTİYAÇLARINI KARŞILAMA YETERLİLİĞİ Araştırmada; hazır giyim sektöründe çalışan ara kademe insan gücünün yetiştirilmesinde, Anadolu Kız Meslek (A.K.M.L.), Kız Meslek (K.M.L.) ve Hazır Giyim ve Konfeksiyon Meslek Liselerinin (H.K.M.L.) programlarının sanayinin ihtiyaçlarını karşılayabilme yeterliliğinin ne düzeyde olduğu belirlenmeye çalışılacaktır. Bu araştırma yedi bölümden oluşmaktadır; Araştırmanın amacı, önemi ve kapsamı ele alınmıştır. İkinci bölüm İlgili Yayınlar dır. Bu bölüm iki şekilde incelenmiştir. Tekstil Konfeksiyon Eğitiminin geçirdiği aşamalar, eğitim şuralarında yapılan görüşmeler, kanunlar, hükümet programları ve Alan araştırması yayınlarıdır. Üçüncü bölümde, araştırmanın modeli, evren ve örneklemi, veri kaynakları ve işlenmesi ile kullanılan istatistik teknikleri yer almaktadır. Dördüncü bölümde mezun çalışanlar ile yönetici deneklerden elde edilen bulgular incelenmiştir. Bu bulgular beşinci bölümde Tartışma başlığı adı altında tartışılmıştır. Altıncı bölümde ise bu bulgular ışığında Sonuçlar verilmiştir. Yedinci bölüm olan son bölümde sonuçlar göz önünde bulundurularak Öneriler de bulunulmuştur. Araştırmanın bazı önemli sonuçları şunlardır. H.K.M.L mezunu çalışanlar, diğer mezunlara göre almış oldukları eğitimi daha yeterli bulmaktadırlar. Deneklerin almış oldukları eğitimin iş hayatı için yeterliliğinin, Kadın ve erkek ceketi uygulayabilme yeterliliği, Bilgisayarda kalıp hazırlama yeterliliği, Bilgisayarda kesim planı hazırlama yeterliliği ve Mesleki

yeterliliğinin yetersiz düzeyde olduğu ortaya çıkmıştır. Yöneticiler sektör için ara kademe personel yetiştirilmesinde, mesleki teorik bilgilerin okulda, mesleki becerilerin ise iş yerinde öğretilmesini uygun görmüşlerdir. Araştırmanın bazı önerileri şunlardır. Meslek liseleri, sektördeki yeni çalışma yöntemlerine ve teknolojilere uyum sağlayabilecek araç ve gereci kullanabilmelidirler. Okul, öğretmen ve sektör işbirliği yaparak sektördeki yeni gelişmeleri ve değişimleri eğitim ortamına yansıtılmalıdır. Öğretmenlerin sektörün ihtiyacına uygun mezun yetiştirebilmesi için haftada bir gün işletmelerde staj görmeleri sağlanmalıdır.
Keywords: Hazır Giyim