İlköğretim 5. sınıf öğrencilerinin problem çözme becerilerinin geliştirilmesi nasıl sağlanır? (İlköğretim 5. sınıf öğrencilerinin matematik dersindeki başarılarının aksiyon araştırmaları yöntemi ile incelenmesi) - Ay, Elvan (My University, 2001)
İlköğretim birinci kademede verilen matematik eğitiminin kişinin gelecekteki akademik kariyerinin temeli olduğu ve başarısını doğrudan etkilediği bilinmektedir. Bu araştırmada ilköğretim 5.sınıf öğrencilerinin matematik problemlerini çözme başarıları saptanmaya çalışılmış, sınıf öğretmeninin matematik dersini bilinen, kanıtlanmış öğretim ilke ve prensiplerine dayanarak, planlı ve sistemli bir biçimde işlemesiyle alt sosyo-ekonomik düzey öğrencilerinin matematik problemlerini çözme başarılarının yükseltilmesi amaçlanmıştır. Bu çalısma yapılırken ülkemizde pek uygulanmayan, nitel bir araştırma yöntemi olan aksiyon araştırmaları yöntemi kullanılmıştır. Araştırma teorik ve empirik olmak üzere iki bölümden oluşmaktadır. Teorik kısımda matematik ve problem çözme konularında bilgi verilip uygulamada kullanılacak olan öğretim ilkeleri belirlenmiştir. Empirik kısımda ise dört alt ve dört üst, sosyo-ekonomik düzey sınıflarında, her biri yedişer sorudan oluşan üç ayrı konu başlıklı (toplama işlemi, çıkarma işlemi, kesirler) problem çözme çalışması yapılmıştır. Ayrıca her sınıfa öğretmen ve öğrenci bilgi formu doldurtulmuştur. Aynı ölçme araçları yıl boyunca teorik kısımda belirlenen öğretim ilkelerine dayalı, planlı ve sistemli ders işlenen alt sosyo-ekonomik düzey uygulama sınıfına da yapılmıştır. Araştırma sonucunda problem çözme başarı derecesi yukarıdan aşağıya doğru şu şekilde sıralanmıştır; 1. Uygulama sınıfı 2. Üst sosyo-ekonomik düzey sınıfları 3. Alt sosyo-ekonomik düzey sınıfları Bu sonuca göre üst sosyo-ekonomik düzey sınıflarının başarısı, alt sosyo-ekonomik düzey sınıflarından daha yüksek çıkmıştır. Ancak bir sınıfın, alt sosyo-ekonomik düzey grubuna dahil olsa bile sınıf öğretmeninin öğretim ilkelerine bağlı planlı ve sistemli çalısması halinde öğrenci başarısının yükseltilebileceği saptanmıştır. Bu araştırmadan elde edilen bulgulardan çıkan sonuçlara bakarak çeşitli öneriler geliştirilmiştir.

It is known as that math lesson, given in the primary education, constitude the future academic career and this effects the future success directly. In this research it is tried to determine the 5th class students success of solving the math problems. Moreover, the aim was to increase the success of students in solving math problems whose families have lower economical status. While running on this program, a research type used, which is not suitable today, called action research. Research devided into two groups, which is theorical and experimental. In theorotic part the teaching princibles which is going to be used in practical applications has been determined by giving informations about solving problems. In addition to, in experimental section a solving problem study has been applied to four high economical and four low economical class. This study has three different subjects ( addition, subtraction and fraction ) with seven question each. Also for each class a student and teacher information form has been filled. The same measuring equipments applied to bottom socio-economical level class in the whole year. At the end of the research, the success of solving math problems formed from top to bottom as follows: 1. Application class ( practice class ) 2. Top socio-economic level class 3. Bottom socio-economic level class According to the result, the success of top socio-economic class is higher than bottom socio-economic class. However, it is possible to increase the success of bottom socio-economic class with suitable teaching conditions. By using the results of this research, some important offers has been developed.
Keywords: Eğitim; İlk öğretim; İlkokul konuları; İLKÖĞRETİM-DERSLER-MATEMATİK; Matematik; MATEMATİK_ÖĞRENİM VE ÖĞRETİM (İLK); ÖĞRENCİLER-İLKÖĞRETİM