İhracat firmalarının sahipleri ve üst düzey yöneticilerinin bireysel yenilikçilik, risk alma, kontrol odağı ve girişimcilik yönelimi karakteristikleri ile firmalarının ihracat başarısı arasındaki ilişki ve görgül bir araştırma - Aydoğan, Habibe Öksüz (My University, 2019)
Çalışmanın amacı “Türkiye’nin 500 Büyük Hizmet İhracat” firmalarında yer alan firma sahipleri veya üst düzey yöneticilerin sergilemiş oldukları bireysel yenilikçilik, kontrol odağı, girişimcilik yönelimleri ve risk alma gibi karakteristik özelliklerinin firmanın ihracat başarı arasında bir ilişkinin olup olmadığını ortaya koymaya yöneliktir.Bu kapsamda değerlendirilen firma sahip veya yöneticilerinin; bireysel yenilikçilik, kontrol odağı, girişimcilik yönelimi ve risk alma gibi karakteristik özelliklerinin değerlendirilmesi amacıyla toplamda 127 maddeden oluşan anket 117 ihracat firması sahipleri veya üst düzey yöneticilerine uygulanmıştır. Ankette 20 maddeden oluşan “Bireysel Yenilikçilik Ölçeği”, 47 maddeden oluşan “Kontrol Odağı Ölçeği”, 30 maddeden oluşan “Girişimcilik Yönelimi Ölçeği” ve 30 maddeden oluşan “Risk Alma Ölçeği” bulunmaktadır. Ayrıca bireylere ilişkin demografik bilgilerden oluşan iki adet soru yer almaktadır.Bireysel yenilikçilik, kontrol odağı, girişimcilik yönelimi ve risk alma değişkenleri ile firmaların ihracat başarıları arasındaki korelasyona bakmak için Türkiye İhracatçılar Meclisi’nden alınan Hizmet İhracatı rakamları kullanılmıştır.Bu çalışma sonucunda elde edilen veriler bireysel yenilikçilik, kontrol odağı, girişimcilik yönelimi ve risk alma boyutlarının firmaların ihracat başarısı üzerinde anlamlı bir ilişki olmadığı görülmüştür. Ancak, bu ana boyutların alt boyutlarının Türkiye’de ihracata öncülük eden firmalara göre birbirleriyle kuvvetli ilişkilere sahip olduğu görülmüştür.

Purpose of the study is to find out if there is any relationship between individual innovativeness, risk taking, locus of control and entrepreneurial intention and firm’s export success, which is related with firm owner or ranked managers’ personnel behavior. We consider only the firms, which are given by Turkish Exporters Assembly with the title of ‘Türkiye’nin 500 Büyük Hizmet İhracat Firması’ in 2017.In this context, evaluation of firm owners and ranked managers; between individual innovativeness, risk taking, locus of control and entrepreneurial intention characteristics, we prepare a questionnaire which contain 127 questions, then we interviewed owners and ranked managers from 117 firms with respect to the questionnaire we have prepared. This questionnaire contains 20 questions for individual innovativeness, 30 question for risk taking, 47 question for locus of control and 30 question for entrepreneurial intention. Addition to these questions we also have some demographic questions in our questionnaire, too. To evaluate the export success, we use the financial data provided by Turkish Exporters Assembly in 2017. Using this data, we are able to assess the relationship between individual innovativeness, risk taking, locus of control and entrepreneurial intention dimensions and export success of firms.In the result of study, we decline all our hypothesis and came to a conclusion, which there is no significant relation between a firms’ export success and individual innovativeness, risk taking, locus of control and entrepreneurial intention dimensions. However, we realized that there are strong relationships in between sub-dimensions for Turkish service exporters.
Keywords: Bireysel Yenilikçilik; Business; Entrepreneur; Export; Export trading companies; Girişimcilik Yönelimi; İhracat Individual Innovation; İhracat şirketleri; İşletme; Kontrol Odağı; Locus of Control; Risk Alma; Risk Taking