Depresyon tanısı konan erkek hastalara verilen sorun çözme eğitiminin etkinliğinin değerlendirilmesi - Mersin, Sevinç (My University, 2011)
DEPRESYON TANISI KONAN ERKEK HASTALARA VERİLEN SORUN ÇÖZME EĞİTİMİNİN ETKİNLİĞİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ Depresyon tanısı konan erkek hastalarda sorun çözme eğitiminin etkinliğini değerlendirmek amacıyla yapılan deneysel çalışmanın evrenini, Van Asker Hastanesi psikiyatri polikliniğine 1 Eylül 2009-1 Eylül 2010 tarihleri arasında başvuran ve depresyon tedavisi gören hastalar, örneklemini ise rastlantısal örnekleme yöntemi ile seçilen 34 deney 34 kontrol olmak üzere toplam 68 erkek hasta oluşturmuştur. Hastaların kişisel özelliklerini değerlendirmek üzere Bilgi Formu ve sorun çözme becerilerini değerlendirmek için Sorun Çözme Ölçeği eğitim öncesi, eğitim sonrası ve eğitim tamamlandıktan bir ay sonra uygulanmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde frekans dağılımı, ki-kare (χ2) testi, independent student t testi ve varyans analizi kullanılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre, sorun çözme eğitimi verilen depresyonlu hastaların eğitim verilmeyen gruba göre, sorun çözme becerilerinde anlamlı derecede artış olduğu bulunmuştur. Anahtar sözcükler: Depresyon, erkek hasta, sorun çözme. Evaluatıon Of The Effectıveness Problem Solving Education On Male Depressive Patients The research has been applied as; a type of an experimental study aiming to evalution of the effectivenes problem solving education on male depressive patients of an Van Military Hospital. Its sample consists of a total of 68 patients, 34 in experiment group and 34 in control group, chosen by randomized sampling method. Information form and Problem Solving Inventory was used for collecting the data of the research. A pre-test covered by Problem Solving Education Programme was applied before, at the end, and one month after the completion of the education to evaluate the effectiveness of the education. All data were assessed via computers. Frequency dispersion, independent student t test, paired sample t test, multivariate test were used in the evaluation of the data. According to research, Training in the group, problem-solving skills has been increased significantly. Depression, male patient, problem solving.
Keywords: Depresyon; Psikiyatri; Tıp