Shareholder value creation at excessive growth levels above sustainable growth rate : empirical evidence from Turkey - Ataünal, Levent (My University, 2014)
SÜRDÜRÜLEBİLİR BÜYÜME ORANININ ÜZERİNDEKİ AŞIRI BÜYÜME SEVİYELERİNDE HİSSEDAR DEĞERİ YARATMAK: TÜRKİYE ÖRNEĞİ Firma büyümesi uzun süreden beri hissedar değeri yaratmanın en önemli öğelerinden biri olarak gösterilmektedir. Ancak büyüme ve değer mekanizması, özellikle yüksek büyümenin değere etkisi deneysel bulgular ile yeterince aydınlatılamamıştır. Hızlı büyüyen bir şirket finansal kaynaklarını aynı hızda tüketerek, hissedar değerini azaltabilmektedir. “Sürdürülebilir büyüme oranı”(SBO) modelleri aşırı hızlı büyümenin sakıncalarından kaçınmak için firmanın büyüme hızına sınırlama getirmek amacıyla geliştirilmiştir. Bu modellerde ki ana mantık, satış büyümesi için gerekli olan varlıkların şirket içinde bırakılan kar ve şirketin büyümeden doğan ek borçlanma kapasitesi ile finanse edilmesi ve firmanın borçluluk oranının değişmemesidir. Model firmaların genelde en doğru sermaye yapısında faaliyetlerini sürdürdüklerini varsayar. Bu tez, sürdürülebilir büyüme oranının üzerindeki büyüme olarak tanımlanan hızlı büyümenin, hissedar değerini arttıran mı yoksa azaltan mı etki yarattığını değerlendirmiştir. Çalışmada, Borsa İstanbul’da işlem gören finans sektörü dışında kalan 167 şirketin 2005-2012 arasındaki 8 yıllık mali bilgileri panel veri analizinde kullanılmıştır. Çalışma sürdürülebilir büyüme oranı üzerindeki büyümenin sistematik olarak hissedar değerini azaltıcı etki yarattığını belirlemiştir. Ayrıca, toplam hissedar getirisinin, büyümenin konkav(içbükey) bir fonksiyonu olduğu, satış büyümesinin optimal noktasının varlığı, ve bu optimal noktanın üzerindeki büyümelerin hissedar değeri üzerinde azaltıcı etki yarattığı gösterilmiştir. Diğer taraftan, ileriye yönelik büyümenin limiti olarak geliştirilen SBO, bu çalışmada hissedar değeri yaratmanın sınırı olarak gözlemlenmemiştir.

SHAREHOLDER VALUE CREATION AT EXCESSIVE GROWTH LEVELS ABOVE SUSTAINABLE GROWTH RATE: EMPIRICAL EVIDENCE FROM TURKEY Firm growth has long been praised as the principal element of shareholder value creation. But growth and value mechanism, especially the value contribution of high growth is not clarified with sufficient empirical evidence. A fast growing firm may be over-using its financial sources and destroying value of its shareholders. The “sustainable growth rate” (SGR) models are developed to bring a practical limit for the growth of the firm, to avoid possible damages of rapid growth. The basic idea behind these models is that, assets required for the additional sales should be financed by the retained profit and the additional debt capacity of the growth without changing the financial leverage, implicitly assuming that most firms operate at their optimal financial leverage. This dissertation empirically evaluated that fast growth, defined as the growth rate above SGR, leads to destruction of shareholder value or not. A dataset of 167 non-financial listed companies of Istanbul Stock Exchange over a period of 8 years (from 2005 to 2012) is employed in a panel data analysis. The study found that growing sales revenues significantly above the sustainable growth rate is systematically associated with value destruction. It is also demonstrated that TRS (total return to shareholders) is a concave function of firm growth at growth levels above SGR, proposing an optimal point of sales growth beyond which further growth destroys shareholder value. Besides, SGR which is originally defined as a forward-looking limit for firm growth was not the observed limit of value creation in this study.
Keywords: İşletme