Bankada çalışan işgörenin performansını artırmada etkili olan motivasyon faktörleri - Koçoğlu, Asu (My University, 2001)
Günümüz yöneticilerinin amacı; ileri sürülen önerileri ve çağdaş motivasyon kavramlarında yer alan yöntemleri göz önünde bulundurarak, işgörenin ihtiyaçlarına ve isteklerine anlaşılabilir, açık, güvenli ve tatmin edici bir çalışma ortamı yaratmak, yaratılan bu ortamda çalışan işgörenin istek ve ihtiyaçlarıyla örgüt amaçları arasında uyum sağlamak, insan kaynağından daha iyi yararlanmak olmalıdır. Bu çalışmamda bankada çalışan işgörenin performansını artırmada etkili olan motivasyon faktörlerinin neler olduğu ve bu faktörlerden en çok hangisinin etkili olduğu araştırılmıştır. Araştırma Herzberg'in Çift Faktör Kuramı baz alınarak yapılmış, çıkan sonuçlar ise hijyen faktörler, yani iş yerinden ve yönetimden beklentiler ve motive edici faktörler, yani kişinin kendi kendisinden bekledikleri olmak üzere iki farklı kategoride ele alınmıştır. Yapılan anket çalışmasında, Herberg'in faktörleri ifadelendirilerek 60 soru hazırlanmıştır. Ve bu 60 soruluk anket, İstanbul'da ikamet eden ve bankacılık sektöründe çalışan 113 üniversite mezunu kişiye dağıtılmıştır. Anketlerden elde edilen sonuçlar ise, faktör analizine tabi tutulmuştur. Anket cevapları, toplandıktan sonra, sosyal bilimler istatistik olarak bilinen SPSS programına yüklenerek değerlendirilmiştir. Herzberg'in Çift Faktör Kuramına ve bu araştırmanın da sonucuna göre; hijyen faktörler; bulunması gereken asgari faktörlerdir bunlar yoksa işgöreni motive etmek mümkün değildir. Ancak varlıkları, motivasyon için gerekli ortamı yaratır. Hijyen faktörleri sağlamadan sadece motive edici faktörleri sağlamak, işgöreni motive etmeye yetmeyecektir. Hijyen faktörlerinin mevcudiyeti, yani sağlıklı bir çalışma ortamının bulunması da işgöreni motive etmeyecek, fakat tatminsizliği ve performans düşüklüğünü önleyerek motivasyon için gerekli ortamı yaratacaktır. Sonuç olarak, yapılan araştırmada elde edilen veriler ışığında diyebiliriz ki, işgören, öncelikle yönetimin sağlıklı olmasını istemektedir. Araştırma sonuçlarını önem derecesine göre sıralarsak, işgörenin; sağlıklı bir yönetimden sonra; fiziki koşulları; kendisini tanıma ,değerleme ve özgüven duyması; yaptığı işten tatmin duyması; ücretinin iyi olmasını; açık iletişimin söz konusu olduğu bir işyerini; iş güvencesini; hedeflerine ulaşmayı; organizasyon yapısı veya çalışma koşulları gibi yönetim uygulamalarının kişiye uygun olmasını; diğer işgöreni yeterince tanımayı ve anlamayı; iş koşullarını; işi sevip benimsemeyi; ücret dışı uygulamaları ve son olarak da iş birliğini önemsedikleri ortaya çıkmıştır.

The objective of contemporary managers should be to create an open, trustworthy and satisfying work environment using motivational management techniques; keeping the needs of employers and employees parallel and thus maximizing the use of its human capital. This study has aimed to explore the most effective motivational factors improving the performance of employees in a bank. The research was based on Herzberg's Double Factor Theory, and the results were analyzed in two categories; hygienic factors, that is, the motivational factors expected from the firm and management, and motivational factors, that is, the factors an employee expects from his/ herself. The questionnaire used in the study contained sixty questions based on Herzberg's factors. This questionnaire was distributed to 113 university graduates who accommodate in Istanbul and are currently employed in banks. The results obtained from the questionnaires went through factor analysis. The results were analyzed with the Statistical Program for Social Sciences (SPSS). The results obtained from the study, parallel to Herzberg's Double Factor Theory, show that the hygienic factors must be present at a minimum level, otherwise, it is impossible to motivate an employee. Their presence creates the necessary conditions for motivation. Motivating factors will not be sufficient to motivate an employee without the presence of hygienic factors. Although hygienic factors alone, that is, a healthy working environment, will not itself motivate an employee, it will prevent low performance and create the necessary environment for motivation. As a result of the study, it could be said what employees want most is for management to be effective. Ranking the remaining results of the study according to level of importance, it could be said that physical conditions, trusting oneself, liking the job, having a good pay, an open communication in the organization, security, reaching objectives, the working conditions' being suitable for the person, to know other employees, the work conditions, liking the job, fringe benefits and cooperation are most important to employees.
Keywords: Banka; Çalışma Hayatı Türkiye; Iş Motivasyonu