Androgojik temele dayalı yetişkin sanat eğitiminde bir eylem araştırması - Doksanoğlu, Ahmet (My University, 2014)
Bu araştırma; yetişkin sanat eğitimi sürecinin genel değerlendirilmesi doğrultusunda, Androgojik temele dayalı sanat eğitiminde farklı teknik ve materyal kullanımına dayanan uygulamaları (eylem araştırması) kapsamaktadır. Mevcut yetişkin sanat eğitimi ders programlarında bulunan ünitelerin, yetişkin bireylerin tam donanımlı sanat eğitimi alabilmeleri açısından eksik birtakım yanlarının bulunması ile birlikte bazı ünitelerin süreleri de çok uzundur. Bu araştırmada amaç belli başlı temel üniteleri öğrenmiş öğrencilerin farklı teknik ve materyal kullanımı içeren bir program doğrultusunda, yaratıcılıklarının, araştırma, analiz etme becerilerinin gelişmesini sağlamak ve sanatsal bilgiye ulaşma yolundaki gayretini ortaya çıkarmaktır. Diğer bir deyişle öğrencinin pasif değil aktif bir rol üstlenmesini sağlamaktır. Bu yaklaşımla değerlendirilecek olan eylem araştırmasının verimliliği açısından, araştırmanın gerçekleştirileceği öğrenciler (Araştırma grubu) eğitim sahası ve türü gereği sanat eğitimine yeni başlamış, temel sanat bilgisi almış farklı yaş gruplarından dört yetişkin birey ile sınırlandırılmıştır. Araştırmada ilk olarak I. ve II. Haftalarda araştırma grubuna teorik olarak yalın ve anlaşılır bir şekilde sanat, çağdaş, modern, çağdaş sanat kavramları ve süreçleri hakkında teorik bilgi sunulmuştur. Teorik sunumun sonunda sanat yapıtları, malzeme içerik ve sanattaki konumu hakkında analitik çözümleme ile incelenmiştir. Böylelikle teorik sunum görsellerle desteklenmiş ve bilgilerin iyice kavranması sağlanmıştır. Daha sonraki aşamada öğrencilerden modern sanat çalışmaları içeren bir müzeye gitmeleri ve müzede onları etkileyen en az üç çalışma seçerek bu çalışmalar hakkında bilgi toplamaları istenmiştir. Öğrencilerden topladıkları bilgileri görsellerle sunmaları istenmiş ve sunum yaptırılmıştır. Daha sonrasında araştırma grubu öğrencilerinden dinledikleri bilgilerden, yaptıkları araştırma ve gözlemlerden yola çıkarak üzerinde çalışma yapabilecekleri fikirleri oluşturmaları ve sunmaları istenmiştir. III. Hafta dersinde öğrenciler fikirlerini, kullanmayı düşündükleri malzemeleri belirtmiş, bu fikirler üzerinde tartışılmış ve eksiklikler giderilmiştir. Konularını belirleyen öğrenciler uygulama sürecine başlamıştır. Teorik bilgi, düşünce ve tasarım oluşturma aşamasında kaybedilen zamandan dolayı dört haftalık programa bir hafta daha eklenmiştir. Bu süreçte uygulama başarı ile sonlandırılmıştır. Uygulama esnasında her hafta ders sonunda öğrencilere, programın yeterliliğini ve sürecini değerlendirmek için görüşme formları hazırlanmış ve sunulmuştur. Ders süreçleri analiz ve yorumlama açısından geçerlik ve güvenilirlik kapsamında video kaydına alınmıştır. Araştırmacı günlüğü tutulmuştur. Tüm bu veri toplama araçları ile toplanan veriler analiz edilerek yorumlanmıştır. Son olarak bu veriler ile elde edilen bilgiler ve değerlendirmeler ışığında öneriler getirilmiştir. Bu araştırma sonucunda öğrenciler sanat, çağdaş, çağdaş sanat kavramlarına dair bilgi ve birikim sahibi olmuşlardır. Farklı teknik ve materyal kullanan sanatçılar tanımış, bu sanatçılar ve dönemleri hakkında bilgi sahibi olmuşlardır. Kendilerine ait bir fikir doğrultusunda yeni malzeme ve teknikler öngörerek, deneyerek özgün bir çalışma üretmişlerdir. Bu sayede öğrenciler daha sonraki çalışmalarını daha bilinçli, belli bir amaç doğrultusunda, özgürce ve özgünce gerçekleştirebilecek donanıma sahip olmuşlardır.

This study; in the direction of overall evaluation of adult art education , covers the applications (action research) which are done by using varied techniques and materials based on the foundations of andragogical art education. Current curriculum areas in the adult art education curriculums have some missing points in terms of providing adults fully-equipped art education, also some curriculum areas are too long to finish.The aim of this study is to ensure that creativity , research and analyse abilities of the students are developed by the help of a curriculum containing different techniques and materials.With another saying , to ensure that students take active roles instead passive roles.In order to insure the effectiveness of the action research that will be evaluated by this model, students who will be the contributors of this research (research group) were being narrowed down to only four adult individuals from different ages, those has just started their art education and just acquired basic art knowledge based on their education field and education type. As a first step of the study, simple and easy to understand theoretical information has been briefed to research group during the 1st and 2nd weeks about art , contemporary , modern and contemporary art concepts and processes. At the end of the theoric briefing, art objects has been examined by analytical thinking in terms of the content of their material and their current status in art.Thus theoretical presentation has been supported by visuals and the comprehension of given information has been improved. As next step, students are requested to visit a museum where contemporary art objects being exhibited, then to chose three objects that affect them most within the ones in the museum, gather information about those three objects, and to put together a presentation. Thereafter , research group students are requested to present their potential project ideas which they inspired from the researches , the observations and the infromations they listened. On the third week lessons, students has already expressed their ideas , discussed them , specified the materials they’d like to use. Students who decided on which subject to work started the application process. This four-week application process extended for one more week due to the time lost in the stage of creating theoretical knowledge, idea and a design. After this stage, the application is terminated with success. At the end of each week during the application, interview forms have been prepared and presented to the students in order to assess current processes and adequacy of the program. In terms of analysis and interpretation , course processes have been recorded to video to provide the reliability and validity. Researcher’s notes have been logged. All the data collected by these instruments were analyzed and interpreted. Final suggestions have beed made in light of these assessments and information obtained from this data. As a result of this study, students have gained knowledge and experience about the concept of art, contemporary, modern and contemporary art. They recognized artists who use different techniques and materials and became knowledgeable about these artists and their periods. In accordance with their own ideas, students have produced original works by trying , anticipating new materials and techniques. Thus, students have become equipped to perform their later works more aware, consciously, freely , originally in the direction of specific purpose.
Keywords: Eğitim ve Öğretim; Sanat; Türkiye; Yetişkin Eğitimi