Empati̇ temelli̇ öğretmenli̇ği̇n öğrenci̇ moti̇vasyonu üzeri̇ndeki̇ etki̇si̇ - Karaca, Mehtap (My University, 2025)
Empati temelli öğretmenlik yaklaşımlarının öğrencilerin içsel motivasyonları, psikolojik güvenlik duyguları ve sınıf içi katılımları üzerindeki etkilerinin ortaya konulmasının amaçlandığı bu araştırma, fenomenolojik desen kapsamında yapılandırılmış; çalışma grubu maksimum çeşitlilik örneklemesiyle seçilen farklı branş ve kıdemden 15 öğretmen ile farklı yaş ve sınıf düzeylerinden 30 öğrenciden oluşmuştur. Veriler ise öğretmen ve öğrencilere yönelik hazırlanan ayrı yarı yapılandırılmış mülakat formlarıyla toplanmış ve altı aşamalı tematik analiz yöntemiyle çözümlenmiştir. Analiz sonucunda; empati algısı, öğretmen-öğrenci etkileşiminde empatinin rolü, empati temelli yöntemler, duygusal güvenlik ve sınıf atmosferi, motivasyon ve öğrenme isteği, sınıf yönetimi ve disiplin ile kişisel ve mesleki gelişim olmak üzere toplam yedi ana tema elde edilmiştir. Bulgular doğrultusunda empati temelli öğretmenlik uygulamalarının öğrenci motivasyonunu ve psikolojik güvenliği anlamlı düzeyde artırdığı, hata yapma korkusunu azalttığı, öğretmen- öğrenci ilişkilerini güçlendirdiği ve eğitim ortamının kalitesini yükselterek uzun vadede akademik ve kişisel gelişimi desteklediği tespit edilmiştir.

This study, which aims to reveal the effects of empathy-based teaching approaches on students’ intrinsic motivation, feelings of psychological safety and participation in the classroom, was structured within the scope of phenomenological design; the study group consisted of 15 teachers from different branches and seniority selected with maximum diversity sampling and 30 students from different ages and grade levels. Data were collected with separate semi-structured interview forms prepared for teachers and students and analyzed with a six-stage thematic analysis method. As a result of the analysis; a total of seven main themes were obtained, namely, perception of empathy, the role of empathy in teacher-student interaction, empathy-based methods, emotional safety and classroom atmosphere, motivation and desire to learn, classroom management and discipline, and personal and professional development. In line with the findings, it was determined that empathy-based teaching practices significantly increased student motivation and psychological safety, reduced fear of making mistakes, strengthened teacher-student relationships, and supported academic and personal development in the long term by increasing the quality of the educational environment.
Keywords: Attitudes; Empathy; Empathy-Based Teaching; Empati; Empati Temelli Öğretmenlik; Motivasyon; Motivasyon, Eğitimde; Motivation; Motivation in Education; Öğrenci Motivasyonu; Öğretim; Öğretmenler; Social Aspects; Sosyal Yönleri; Student Motivation; Teachers; Teaching; Tutumlar