Diz osteoartritli bireylerde dijital destekli fiziksel aktivite müdahalesinin ağrı, fonksiyon ve egzersiz bağlılığına etkileri: randomize kontrollü çalışma - Akgül, Hakan (My University, 2025)
Amaç: Bu çalışmanın amacı, diz osteoartriti (OA) olan kadın bireylerde dijital destekli fiziksel aktivite müdahalesinin ağrı, fiziksel fonksiyon, egzersiz uyumu ve yaşam kalitesi üzerindeki etkilerini araştırmaktır. Gereç ve Yöntem: Diz OA tanılı 30 kadın katılımcı rastgele olarak iki gruba ayrılmıştır. Kontrol grubuna (n = 15) hasta eğitimi, akıllı saat kullanımı ve ev egzersiz uygulanmış ve müdahale grubuna (n = 15) kontrol grubuna ek olarak dijital destekli yürüme uygulanmıştır. Birincil sonuç ölçütleri; ağrı şiddeti (Sayısal Ağrı Değerlendirme Ölçeği (NPRS)), fiziksel fonksiyon (Western Ontario ve McMaster Üniversitesi Osteoartrit İndeksi (WOMAC)) ve egzersiz uyumudur. İkincil sonuçlar arasında yaşam kalitesi (Avrupa Yaşam Kalitesi Ölçeği 5 Boyut 3 Düzey (EQ‐5D‐3L)), günlük adım sayısı ve ağrıya yönelik felaketleştirme düzeyi (Ağrı Felaketleştirme Ölçeği (PCS)) yer almaktadır. Değerlendirmeler başlangıçta ve 8. hafta sonunda yapılmıştır. Bulgular: Müdahale grubu, kontrol grubuna kıyasla ağrı şiddetinde (NPRS'de 1,4 cm daha fazla azalma; p = 0,005), fiziksel fonksiyonda (WOMAC toplam puanında 6,4 puan daha fazla iyileşme; p = 0,003) ve günlük adım sayısında (1548 adım daha fazla artış; p = 0,045) anlamlı düzeyde daha fazla iyileşme göstermiştir. Her iki grup da egzersiz uyumu, ağrıyı felaketleştirme ve yaşam kalitesi açısından benzer ve anlamlı düzeyde gelişmeler kaydetmiştir (p < 0,05). Sonuç: Hasta eğitimi ve ev egzersiz programına ek olarak uygulanan dijital destekli fiziksel aktivite müdahalesi, diz OA’lı kadın bireylerde ağrı, fiziksel fonksiyon ve fiziksel aktivite düzeyinde anlamlı iyileşmeler sağlamıştır. Bu bulgular, yapılandırılmış ve denetimli dijital müdahalelerin bu hasta grubunda klinik sonuçları iyileştirme potansiyelini desteklemektedir. Gelecekteki çalışmalarda, dijital fiziksel aktivite müdahaleleri ile uzun dönemli uyumu artırmaya yönelik stratejilerin araştırılması önerilmektedir.

Objective: The aim of this study was to investigate the effects of a digitally supported physical activity (PA) intervention on pain, physical function, exercise adherence and quality of life in females with knee osteoarthritis (OA). Materials and Methods: Thirty female participants with knee OA were randomly assigned to either a control group (n = 15) receiving patient education, smartwatch use, and a home exercise programme, or an intervention group (n = 15) receiving an additional digitally supported walking programme. The primary outcome measures were pain severity (Numerical Pain Rating Scale (NPRS)), physical function (Western Ontario and McMaster Universities Arthritis Index (WOMAC)) and exercise adherence. Secondary outcomes included quality of life (European Quality of Life Scale 5 Dimensions (EQ‐5D‐3L)), daily step count and pain catastrophizing (Pain Catastrophizing Scale (PCS)). Assessments were performed at baseline and after 8 weeks. Results: The intervention group showed significantly greater improvements in pain severity (1.4 cm larger improvement on NPRS; p = 0.005), physical function (6.4‐point larger improvement on WOMAC total score; p = 0.003) and daily step count (1548 steps larger improvement; p = 0.045) compared to the control group. Both groups demonstrated similar significant improvements in exercise adherence, pain catastrophizing, and quality of life (p < 0.05). Conclusion: A digitally supported PA intervention, in addition to patient education and a home exercise programme, significantly improved pain, physical function and PA in females with knee OA. These findings support the efficacy of structured, supervised digital interventions for enhancing outcomes in this population. Future studies should explore strategies to enhance long‐term adherence through digital PA interventions.
Effects of digital-based physical activity ıntervention on pain, function and exercise adherence in individuals with knee osteoarthritis : a randomized controlled trial
Keywords: Dijital sağlık; diz; Diz eklemi; egzersiz; Eklem hastalıkları; exercise; fiziksel aktivite Digital health; Fizyoterapi; Joint diseases; knee; Knee joint; osteoarthritis; osteoartrit; physical activity; Physiotherapy