Farklı diş macunlarının mine ve dentin yüzey morfolojileri üzerine etkilerinin değerlendirilmesi: ışık mikroskobu analizi - CİMİLLİ, ZÜHRE HALE; TÜRKMEN, CAFER (My University, 2022)
Farklı diş macunlarının mine ve dentin yüzey morfolojileri üzerine etkilerinin değerlendirilmesi:ışık mikroskobu analiziPelin Kükey1, Cafer Türkmen1, Zühre Hale Cimilli2, Tanyeli Güneyligil Kazaz3, Muzaffer Zeren 41Marmara Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi, Restoratif Diş Tedavisi Anabilim Dalı, İstanbul2Marmara Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi, Endodonti Anabilim Dalı, İstanbul3Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi, Biyoistatistik Anabilim Dalı, Gaziantep4Department of Metallurgical and Materials Engineering, Kocaeli University, KocaeliAmaç: Bu in vitro çalışmanın amacı, farklı diş macunlarının 30 günlük süreye karşılık gelen diş fırçalamadan sonra meydana gelen remineralizasyon ve onarım etkinliklerini değerlendirmektir.Gereç ve Yöntem: İnsan molar dişlerinden hazırlanmış olan 32 adet örnek, 72 saat süre boyunca demineralizasyon solüsyonunda bekletildi. Ardından 10 gün süreyle ilgili örneklere remineralizasyon ajanları uygulandı. Örnekler dört gruba (n=8) ayrıldı:Grup 1 (kontrol grubu) deiyonize su, Grup 2 diş macunu 1(Concentrate Smile potasyum nitrat içeren diş macunu), Grup 3 diş macunu 2 (Colgate Pro 8% arginin içeren diş macunu) ve Grup 4 diş macunu 3 (Sensodyne Onarım ve Koruma, kalsiyum sodyumfosfosilikat içeren diş macunu) ile fırçalama yapılan deney örneklerini içermektedir. Tedavi öncesi ve sonrasında yüzey morfolojisindeki değişimler ışık mikroskobu ile gözlemlenmiştir. (Olympus BX41M-LED, Almanya)Bulgular: Bu çalışmanın sonuçları, remineralizasyon öncesi ve sonrası yapılan ölçümlerde elde edilen veriler arasında (kontrol grubu hariç) anlamlı fark olduğunu göstermiştir. (p<0.05) Işık mikroskobu ile analiz edilen test örneklerinden macun gruplarında, yüksek remineralizasyon değerleri elde edilmiştir. Verilerin normallik dağılımının değerlendirilmesi Shapiro Wilk testi kullanılarak doğrulanmıştır. Normal olmayan verilerin dağılımında dört bağımlı grubu karşılaştırmak için Kruskal Wallis ve dunn testleri kullanılmıştır. (p<0,05)Sonuç: Çalışmamızın sınırlamaları dahilinde, Grup 1 ve Grup 3 ile karşılaştırıldığında potasyum nitrat ve kalsiyum sodyum fosfosilikat benzer remineralizasyon etkinliği ve dentin tübüllerini tıkama yeteneği gösterdi.Anahtar Kelimeler: Remineralizasyon; ışık mikroskobu; yüzey morfolojisi; potasyum nitrat

Evaluation of different toothpastes on surface morphology of enamel and dentin:a light microscopy analysisPelin Kukey1, Cafer Turkmen1, Zuhre Hale Cimilli2, Tanyeli Guneyligil Kazaz3, Muzaffer Zeren 41Marmara University Faculty of Dentistry, Department of Restorative Dentistry, İstanbul2Marmara University Faculty of Dentistry, Department of Endodontics, İstanbul3Gaziantep University Faculty of Medicine, Department of Biostatistics, Gaziantep4Kocaeli University Faculty of Engineering, Department of Metallurgical and Materials Engineering, KocaeliAim: The aim of this in vitro study was to evaluate the remineralizing and repairing properties of different toothpastes that may be induced after toothbrushing, corresponding to a 30-day period.Materials and Methods: The thirty-two enamel samples prepared from human molars were immersed in a demineralization solution maintained for 72 hours and remineralization agents were applied for 10 days. The samples were divided into four groups (n =8) as follows: Group 1 (control) submitted to toothbrushing with deionized water, Group 2 with toothpaste 1(Concentrate Smile potassium nitrate containing toothpaste), Group 3 with toothpaste 2 (Colgate Pro 8% arginine containing toothpaste), and Group 4 with the toothpaste 3 (Sensodyne Repair and Protect, calcium sodiumphosphosilicate containing toothpaste). Before and after the treatments, the changes in surface morphology were observed by means of a light microscope. (Olympus BX41M-LED, Germany)Results: The results of this study showed that the light microscope readings of test samples, (except the samples of control group) after remineralization were highly significant.A significant number of test samples observed under light microscope showed highscore of remineralization. Evaluation of normality distribution of the data was confirmed using the Shapiro Wilk test. The Kruskal Wallis and dunn tests were used for normal data to compare four dependent groups. (p<0.05)Conclusions: Within the limitations of our study, potassium nitrate and calciumsodium phosphosilicate showed relatively similar remineralizing property and dentinal tubule occlusion when compared with Group 1 and Group 3.Keywords: Remineralization; light microscope; surface morphology; potassium nitrate
Keywords: Diş Hekimliği; Klinik Bilimler; Sağlık Bilimleri; Dentistry; Clinical Sciences; Health Sciences; Klinik Tıp (MED); Klinik Tıp; DİŞ HEKİMLİĞİ, ORAL CERRAHİ VE TIP; Clinical Medicine (MED); CLINICAL MEDICINE; DENTISTRY, ORAL SURGERY & MEDICINE; Periodontoloji; Ortodonti; Ağız Cerrahisi; Diş Hijyeni; Dişçilik Hizmetleri; Diş Hekimliği (çeşitli); Periodontics; Orthodontics; Oral Surgery; Dental Hygiene; Dental Assisting; Dentistry (miscellaneous); General Dentistry