Sosyal sorumluluk kampanyalarının marka farkındalığı açısından değerlendirilmesi - Aydınlıoğlu, Ömer (My University, 2018)
Etkisi ve önemi son yıllarda dramatik bir şekilde artan sosyal sorumluluk kampanyaları kuruluşların tüketiciler üzerinde marka farkındalığı yaratma noktasında başvurdukları araçlardan bir tanesi haline gelmiştir. Sanayileşme ve teknolojinin gelişimi çevre ve insan hakları ihlallerine neden olmuş, tüketiciler kuruluşlardan sadece ürün veya hizmet sunmasının dışında bir takım sorumlulukları yerine getirmelerini bekler olmuştur. Bu sorumluluklar çevresel,endüstriyel ve toplumsal sorumluluklar olarak karşımıza çıkmakta ve yerine getirilmesi takdirinde hem toplumsal refah ve yaşam kalitesi artmakta hem de markaya yönelik farkındalık oluşturulmaktadır. Tüketicide sosyal sorumluluk kampanyaları aracılığıyla farkındalık yaratmayı başaran markalar, hem değer elde etmekte hem de olumlu imaj ve itibar kazanmaktadır. Bu çalışma ile sosyal sorumluluk kampanyalarının Cumhuriyet Üniversitesi öğrencileri üzerindeki marka farkındalığı tespit edilmeye çalışılmıştır. Sosyal sorumluluk kampanyalarının Cumhuriyet Üniversitesi öğrencileri üzerinde marka farkındalığı yaratma noktasında etkili olmadığı görülmüştür. Araştırmanın sonucu doğrultusunda, öğrencilerin büyük oranda sosyal sorumluluk kampanyalarından haberdar olmadıkları, haberdar olanların ise markayı hatırlamakta güçlük yaşadıkları görülmüştür.

Social responsibility campaigns the effect and importance of which have dramatically increased have become a tool companies have addressed to create brand awareness on consumers recently. The development of industralization and technology caused violation of environment and human rights, the consumers have expected the companies not present just product or service but take a couple of responsibilities. These responsibilities come out as environmental, industrial and social responsibilities and as long as they are taken, not only social welfare and quality of life improve but also brand awareness against the company is created. The brands that managed to create brand awareness on the consumers, both gain financial value and positive image and reputation. This study aims at finding out the brand awareness that social responsibility campaigns create on Cumhuriyet University students. It is seen that social responsibility campaigns have no effect in creating brand awareness on Cumhuriyet University students. According to the result of the study, it is found out that a great amount of students are unaware of the social responsibility campaigns, the others who are aware of the social responsibility campaigns have difficulty in remembering the brand.
Keywords: Brand; Brand Awareness; Brand name products; Branding (Marketing); Değerleme; Marka; Marka Farkındalığı; Markalaşma (Pazarlama); Markalı ürünler; Social Responsibility; Social Responsibility Campaigns; Social responsibility of business; Sosyal Sorumluluk; Sosyal Sorumluluk Kampanyası; Sosyal sorumluluk, İşletmelerin; Valuation