Sürdürülebilirlik, ESG raporlaması ve KOBİ farkındalığı : bir saha araştırması - Kırbaşoğlu, Zeki (My University, 2024)
Sürdürülebilirlik kavramını basitçe; günümüzdeki kendi ihtiyaçlarımızı, gelecekteki insanlığın ihtiyaçlarından ödün vermeden karşılayabilmek olarak tanımlayabiliriz. Dünyanın daha yaşanabilir olması için şirketlerin karlılığı dışında dünya üzerinde yaratabileceği olumlu etki ve bu olumlu etkilere ilişkin de niteliksel kanıtlar sunması ve sosyal olarak hesap verebilir olması tüm paydaşlar tarafından beklenmektedir. Bu paydaşlar sadece şirketlerin hissedarları olmayıp, yatırımcılar, çalışanlar, şirketlerin ürettikleri mal ve hizmeti satın alan tüketiciler, sendikalar, kamu otoriteleri ve sivil toplum kuruluşlarından oluşan geniş bir çıkar grubudur. Sürdürülebilirlik kavramının toplumsal bir bilinç oluşturması ile artık kurumların paydaşları; kurumların sürdürülebilirliklerinin ölçülmesini, değerlendirilmesini ve bunların sonuçlarının şeffaf bir biçimde kamuoyuyla paylaşılmasını beklemektedir. ESG kavramıyla tanımlanan uygulamalar, literatürde “environmental, social and governance” sözcüklerinin kısaltması ile literatüre geçmiş ve ESG olarak kısaltılmıştır. Türkçeye ise Yani Çevresel, Sosyal, Yönetişim (ÇSY) olarak çevrilmiş ve ÇYS olarak kullanılmaya başlanmıştır. Şirketlerin sürdürülebilirlik performanslarını ölçmek ve değerlendirmek için belirli kriterleri ortaya koymaktadır. Bir bakıma sürdürülebilirlik kriterlerinin ölçümü, değerlendirilmesi ve analizi ESG raporlaması ile yapılmaktadır. KOBİ’ler tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de ekonominin temel dinamiklerindendir ve önemli bir yer tutmaktadır. Bu bakımdan sürdürülebilirliğin bu kadar önemli olduğu bir ekonomik ortamda, ESG raporlaması farkındalığının KOBİ’ler için ne anlam ifade ettiği ve KOBİ’lerin ESG raporlaması yapmasının özendirilmesi sürdürülebilirlik adına çok önemlidir. Çalışmamızda Türkiye’deki KOBİ’lerin ESG Raporlaması farkındalığı üzerine bir saha araştırması yapılmış ve bu çalışmanın sonuçları üzerinde değerlendirmeler ile tespitler ve tavsiyelerde bulunulmaya çalışılmıştır.

Sustainability is defined as the ability to meet our own needs today without compromising the needs of future humanity. For the world to be more livable, in addition to the profitability of companies, all stakeholders expect companies to provide qualitative evidence of the positive impacts and effects they can have on the world and to be socially accountable. These stakeholders are not only the shareholders of companies, but also investors, employees, consumers of goods and services produced by companies, trade unions, public authorities and non-governmental organizations. The stakeholders expect the concept of sustainability to create a social awareness and for the sustainability of organizations to be measured and evaluated, and for the results to be shared with the public in a transparent manner. The practices defined by the concept of ESG have entered the literature with the abbreviation of the words environmental, social and governance. This is how it came to be used as ÇYS, which translated into Turkish as Çevresel, Sosyal, Yönetişim (Environmental, Social, Governance). With this concept, certain criteria are set out to measure and evaluate the sustainability performance of companies. In this way, the measurement, evaluation and analysis of sustainability criteria are carried out through ESG reporting. In an economic environment where sustainability is so important for SMEs, which are one of the main dynamics of the economy and hold an important place in our country as in the whole world, the meaning of ESG reporting awareness and encouraging SMEs to make ESG reporting is very important for sustainability. In our study, we conducted a field research on the ESG Reporting awareness of SMEs in Turkey and tried to make evaluations, determinations and recommendations on the results of this study.
Keywords: Çevresel yönleri; Economic development; Ekonomik kalkınma; Environmental aspects; ESG Raporlaması; ESG Reporting And SME Awareness; KOBİ Farkındalığı Sustainability; Sustainability; Sustainable living; Sürdürülebilir yaşam; Sürdürülebilirlik; Turkey; Türkiye