Hemşirelerde meslektaş dayanışması ve iş doyumu ile ilişkisi - (:unkn) unknown (My University, 2013)
Amaç: Araştırma, hemşirelerde meslektaş dayanışmasını değerlendirmek ve iş doyumu ile ilişkisini belirlemek amacı ile yapıldı. Yöntem: Araştırma tanımlayıcı niteliktedir. Araştırmanın evrenini Isparta’da Sağlık Bakanlığı’na bağlı üç devlet hastanesinde ve Süleyman Demirel Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi’nde çalışan tüm hemşireler, araştırmanın örneklemini ise araştırmaya katılmayı kabul eden 300 hemşire oluşturdu. Veriler, Hemşire Tanıtım Formu, Hemşirelerde Meslektaş Dayanışması Ölçeği, Minnesota İş Doyumu Ölçeği ile toplandı. Bulgular: Analizler sonucunda hemşirelerin yarıdan fazlasının (%53.6) ortalamanın üstünde puan aldığı, hemşirelerin dayanışma tutumlarını sosyo-demografik özelliklerden yaş, yaşanılan aile tipi, daha önceden yaşamlarında en çok bulundukları yer, eğitim düzeyi ve medeni durumun etkilediği; çalışma durumu özelliklerinden çalışma yılı ve çalıştıkları pozisyonlardan memnun olma durumunun etkilediği, ayrıca meslektaş dayanışması ile iş doyumu arasında pozitif iki yönlü korelasyon olduğu görüldü. Sonuç: Araştırmaya katılan hemşirelerin yarıdan fazlasının meslektaşları ile dayanışma içinde olduğu ve hemşirelerde meslektaş dayanışmasının iş doyumunu artırdığı saptandı.

Aim: This study was planned to determine of colleague support among nurses and its relationship with job satisfaction. Method: This study id descriptive one. The space of the study was consisted by all nurses who work at three hospitals of the Ministry of Health and one university hospital in Isparta. The sample of the study was consisted by nurses who agreed to participate (n=300). Data were collected with Nurse Introduction Form, Colleague Soldiarity of Nurses’ Scale and Minnesota Job Satisfaction Scale. Results: As a result of analyses, it is observed that scores of %53.6 of the nurses are more than average. It is also observed that the solidarity attitudes of nurses are affected by socio-demographic properties such as age, place in which stayed longest, education levels of own, marital status as well as by working conditions such as the number of years worked and satisfaction of current position. In addition, between colleagues’ solidarity and job satisfaction are observed that to positive corelation. Conclusion: Our findings suggest that solidarity attitudes of nurses are more than average. In addition, colleagues’ solidarity is observed that to increase the job satisfaction.
Colleague solidarity among nurses and the relationship between job satisfaction
Keywords: Temel Sağlık Hizmetleri; Davranış Bilimleri; Eğitim, Eğitim Araştırmaları; Aile Çalışmaları; Hemşirelik; Psikoloji