Diyabetik maküla ödeminde patogenez - (:unkn) unknown (My University, 2011)
Diabetes mellitus hastalarında en sık görme kaybı sebebi diyabetik maküla ödemi olmasına rağmen, patogenezi halen tam olarak anlaşılabilmiş değildir. Maküla ödeminde önemli fizyolojik mekanizmaların tam olarak anlaşılması tedavi seçeneklerinin makül olarak kombine edilmesinde faydalı olacaktır. Bu yazıda sırasıyla kan retina bariyerinde oluşan değişiklikler, vitreoretinal yüzeyin etkileri ve vasküler endotelyal büyüme faktörü başta olmak üzere diyabetik maküla ödeminde etkili başlıca fonksiyonel proteinler gözden geçirilmiştir.

Although the most common cause of visual impairment in diabetic patients is diabetic macular edema, the pathogenesis is still not fully understood. A full understanding of physiological mechanisms would allow sensible combination of treatment options. In this manuscript changes in blood retina barrier, effects of vitreoretinal interface and functional proteins having effects on diabetic macular edema, especially vascular endothelial growth factor, are being reviewed.
Pathogenesis of diabetic macular edema
Keywords: Göz Hastalıkları