İmipramin hidroklorürün doğal adsorbanlar ve yüzey aktif maddeler ile etkileşiminin incelenmesi - Önsöz, Esra (My University, 2019)
Amaç: Bu çalışmanın amacı, bir amfifilik antidepresan ilaç imipramin hidroklorürün (IMP) katyonik (dodesil trimetilamonyum bromür; DTAB) ve anyonik (sodyum dodesil sülfat; SDS) yüzey aktif maddelerle (YAM) etkileşimleri ile IMP'nin bentonite (BENT), Fuller's earth (FE) ve yumurta kabuğu (ES) üzerindeki adsorpsiyonu sulu ortamda ve YAM varlığında incelemektir.Gereç ve Yöntem: IMP'nin YAM’ler ile etkileşimleri, sulu ortamda ve YAM’ler varlığında doğal adsorbanlar üzerindeki adsorpsiyonu, YAM derişimine bağlı olarak absorpsiyon spektrofotometrisi ve yüzey gerilimi ölçümleri kullanılarak çalışıldı. Bulgular: IMP'nin doğal adsorbanlar üzerindeki adsorpsiyonuna Langmuir ve Freundlich izoterm denklemleri uygulandı. IMP’nin sulu ortamda doğal adsorbanlar ve YAM’ler varlığındaki adsorpsiyon deney sonuçlarının Freundlich modelinin izoterm verisine daha iyi uyduğu görüldü. Etkileşim çalışmalarından elde edilen sonuçlardan IMP'nin SDS ile etkileşiminin DTAB’a göre daha etkili olduğu görüldü. Sonuçlar: IMP'nin farklı misel çözeltilerindeki etkileşimi; misel varlığındaki adsorpsiyon mekanizması hakkında bilgi sağladı. Yapılarına bağlı olarak ortamda misellerin bulunması IMP'nin adsorpsiyonunu azaltmış veya tamamen engellemiştir. Buna karşılık SDS’nin KMD altı derişimlerinde ise, IMP’nin FE üzerindeki adsorpsiyonunun arttığı görüldü.

Objective: The aim of this study was to examine interaction of an amphiphilic antidepressant drug imipramine hydrochloride (IMP) with the cationic (dodecyl trimethylammonium bromide; DTAB) and anionic (sodium dodecyl sulfate; SDS) surfactants. In this work the adsorption of IMP onto bentonite (BENT), Fuller’s earth (FE) and egg shell (ES) has been studied in the absence and presence of surfactants.Methods: Interactions of IMP with DTAB and SDS have been studied using absorption spectrophotometry and surface tension measurements as a function of surfactant concentration ranging from the premicellar to postmicellar region. Results: Adsorption isotherms of IMP onto adsorbents have been modeled by Langmuir and Freundlich isotherm equations. It was found that the Freundlich model appears to fit the isotherm data better than the Langmuir model. Interaction studies showed that IMP is incorporated into SDS micelles more effectively than DTAB.Conclusions: The interaction of IMP in different micellar solutions provided information about the characteristics of adsorption properties of IMP onto natural adsorbents in the presence of micelles. Presence of micelles diminished the adsorption of IMP or totally inhibited depending on their structures while SDS enhanced the adsorption of IMP on FE at the concentration below the CMC.
Keywords: adsorpsiyon; adsorption; bağlanma sabiti; binding constant; etkileşim; Imipramine hydrochloride; İmipraminhidroklorür; interaction; micelle; misel