Plastik Sanatlar Eğitimi’nde materyal olarak Bakır’ın yeri ve önemi - Ateş, Gaye (My University, 2006)
Bakır materyali, Türk yaşantısında tarih boyunca önemli bir yere sahip olmuştur. Bu materyalin, endüstrinin teknik buluşlarıyla, gündelik hayatta daha az tercih edilmesi; kültürel hayatta ve sanatsal çalışmalarda etkisini göstermiştir. Bu durum günümüzde, plastik sanatlar eğitimi alanında bakır malzemesinin daha az kullanılmasıyla sonuçlanmıştır. Plastik sanatlar kavramı içerisinde, her malzemenin kendine özgü bir duruşu vardır; malzemeler arasındaki farkları ve ilişkileri tanımlamak için, her birinin içeriğini bilmek gerekmektedir. Malzemenin niteliğini anlamak, söz konusu olan malzemeyle ilgili teknik bilgiye ve donanıma sahip olmayı gerektirir. Bu bilginin ve donanımın eksik olduğu yerde yaratıcılık eylemi de, su götürmez bir şekilde, sekteye uğrar. Araştırmada, günümüz plastik sanatlar eğitimi uygulamaları içerisinde bakır materyaline yer verilmesiyle, bu materyale uygun bir ortamın ve teknik donanımın ilgili kurumlarda yer alması amaçlanmıştır. Yeraltından çıkarılarak, insanlığın pratik kullanım alanına sunulan ilk metal özelliğine sahip olan bakır; insanlık tarihine damgasını en fazla vuran metal olmuştur. Bu nedenle araştırmada, bakırın metal olarak özelliklerine ve tarihçesine yer verilmiştir. Bakırın endüstri sahasındaki yeri ve bu alanda fiyat olarak baz alınan kriterler göz önüne alınmıştır. Maden olarak elde edilme aşamalarına, Türkiye'nin hangi bölgelerinde yer aldığına ve bakır madeninin temin edilebileceği kurum ve kuruluşlara değinilmiştir. Bununla birlikte; Türkiye için bakırın önemine, tarihi bakır yatakları ve atölyelerine yer verilmiştir. Materyal olarak bakırın özellikleri, form verme ve süsleme tekniklerine değinilmiştir. Bununla birlikte, bakırla yapılan el sanatları üretimine ve alt başlıklarına da yer verilmiştir. Plastik Sanatlar Eğitimi'nin, kavram olarak içeriğine ve önemine değinilmekle birlikte; bu kavramın yükseköğretim kurumları içerisindeki yeri dikkate alınmıştır. Belirlenmiş olan yükseköğretim kurumlarından Plastik Sanatlar Eğitimi Ders Programları alınarak, bu programlar içerisinde metal atölyelerinin durumu araştırılmıştır. Plastik Sanatlar alanında çalışan sanatçıların bakır materyaliyle oluşturdukları eserler görsel örnekler olarak sunulmuş; bu sanatçıların,

geçmişleriyle ilgili bilgilere kısaca değinilmiştir. Araştırmanın beşinci bölümünde; Yapılanmamış Görüşme Tekniği ile, ilgili kurum ve kuruluşlarda, yetkili veya söz sahibi kişilerin görüş ve önerilerine yer verilmiştir. Bu görüşmeler doğrultusunda, araştırma hakkında varılan sonuçların doğruluğunun kanıtlanmasına; ayrıca geliştirilebilecek her çözüm önerisi, belirlenmeye çalışılmıştır. SUMMARY Copper material has an important place in Turkish living style along its history. Because of, this material few preference in industrial technic inventions of daily life, it shows effect in cultural life and artistic works. In plastic art all materials has an particular position, for explaining differences and relations between them, the content of each one should be known. To understand the quality of material is required technical information and accoutrement about that material. With less information and accoutrement, creativity action indisputably interrupted. The research aim is, copper material usage in today plastic art education practices and occurance of suitable environment and technical accoutrements in related foundations about this material. The copper which introduced to human´s practical usage area by taken out from the underground is the most printed material to history of humanity. Because of this there is also characteristics and history of copper as a metal in this research. Copper’s place in industrial area and the criterion which is taken as base prices in this area is considered. Derivation stages as a metal, in Turkey which places it lies and from which foundations and institutions it can be assured is adverted. Beside this, the importance of copper for Turkey, historical copper beds and studios is also accommodated. As a material copper’s specifications, forming and ornamentation technics is adverted. Furthermore handwerks that made from copper and its subheads is accomandated. Beside concept of Plastic Arts Education’s content and importance, this concept’s place in high education establishments is considered. From specified high education establishments, Plastic Art Education Course Programmes is taken and metal studios being is searched. Works that are made from copper material by Plastic Arts artists is visually introduced and informations about this artists autobiography’s is adverted. In the fifth part of the research, with Half-Formation Interview Technic, in related foundations and institutions, authoritative people’s opinions and suggestions are accomodated. With this interviews, the accuracy of this results want to be proven and any solution suggestion can be launched out is want to be specified.
Keywords: Bakır_Sanat; Güzel ve dekoratif sanatlar; Heykeltraşlık; Plastik sanatlar (Heykeltraşlık); Resim, Modern