Kur’an’a göre nankörlük kavramı (Küfran-ı Nimet) - Buladı, Kerim (My University, 1999)
İnsanın kalp, ruh ve düşünce hayatını tanzim edip ona en yüksek hedefleri gösteren, hidayet ve hakka ulaştırarak dünya ve ahiret saadetini ona temin eden Kur'ân-ı Kerim'dir. Allah Teâlâ, Kur'ân'da insanların inanç ve fiillerini, ahlâkî davranışlarını ve temayüllerini çeşitli kelimeler, kavramlar ve ifadelerle beyan eder. Kur'ân'da insanı, inancı, sözü, fiili ve davranışı yönüyle anlatan ve değerlendiren kavramlar ön plana çıkmaktadır. Kavram, bir nesnenin zihindeki soyut ve genel tasarımı, şeklinde açıklanır. Nankörlük kavramının iyi anlaşılabilmesi için öncelikle küfürkelimesinin anlamını bilmek gerekir. Küfür, bir şeyi tamamen örtmek, birinin yaptığı iyiliğe veya verdiği nimete karşı kadir bilmeyip nankörlük etmek demektir. Teşekkür anlamındaki şekerenin tam karşıtıdır. Kur'ân'da yoğun bir şekilde kullanılan küfür kelimesi, zamanla nankörlük (kıymet bilmeme) öğesinden iyice sıyrılarak, gittikçe daha çok inançsızlık anlamını taşımaya başlamış ve en yaygın bir şekilde ortada minnetle ilgili hiçbir şeyin bulunmadığı durumlarda ve ikinci anlamda kullanılan bir kelime haline gelmiştir. Ancak, nankörlük anlamına da gelen küfür kelimesini, sırf imanî açıdan değerlendiremeyiz. Şunu da belirtmek gerekir ki, nankörlük sadece inanmayanlara mahsus bir davranış değildir. Nimetlere şükretmek, insanın en başta gelen vazifesidir. Şükür, iyilik yapanı yapmış olduğu iyilikten dolayı övmektir. Kur'ân-ı Kerim, insanları önemle şükre davet eder. Şükürsüzlüğü, nimetleri yalanlama ve inkar suretinde gösterir. Ayrıca şükrün yapılması durumunda nimetin artırılacağını, nankörlük yapılması halinde ise, ilâhî cezanın vuku bulacağını haber verir. Şükür, insanın hayatını çepeçevre kuşatan nimetlerin asıl sahibini, bir an bile unutmamak olduğuna göre, teneffüs edilen hava kadar önemlidir. İnsan olarak yaratılma şerefine nail olan herkes, derin bir tefekkürle düşündüğü zaman hayatında her an şükrü gerektirecek birçok nimetle donatıldığını sezinler. Her türlü iyiliğe ve yardıma teşekkür etmek ve hususen Allah'ın lütfettiği nimetlere minnet duymak her insanın temel görevidir.

The Holy Quran organizes man's heart, soul and thought, shows him the highest goals, and by taking him towards salvation and truth gives him happiness in this life and the hereafter. The Almighty Allah uses different words, concepts and expressions in the Quran to explain man's beliefs and acts, moral behavior and inclinations. In the Holy Quran, concepts evaluating and explaining mankid, his beliefs, words, acts and behavior are given due importance. A concept can be expressed as the abstract and general thinking of an objecct. In order to vell understand the concept of ungratefulness, it is important to first know thea meaning of the word unbelief. Unbelief is to completely cover something up; not giving value to someones good deed or favour but rather showing ingratitude. It is the exact opposite of thanksgiving. In the Holy Quran, the word unbelief, which is used quite often, has with time been distant from the of 'ingratefulness' and has mainly started adapting the meaning of disbelief; and in most cases it is used in situations which have nothing to do with gratitude but rather taken for its second meaning. However, the word unbelief, which also means ungratefulness, cannot be evaluated only from the point of view of faith. It is also necessary to make it clear that ungratefulness is not only a behaviour of the unbelievers. Showing gratitude for favours is one of the main obligations of man. Gratitude is the praising of the one who does good for his goodnes. The Holy Quran strongly invites mankid to giving thanks. Ingratitude is to belie and deny the favours. In addition, it informs us that in showing gratitude, the favours are multiplied and in the case of being ungrateful, the punishment of the Almighty comes into force. Since gratitude is a way of not forgetting, even for a moment, the real owner of the favours that completely surrounds man's life, it is as important as the air we breatth. For whoever is blessed with the pride of being created as human, a deep reflection will reveal that life is furnushed with favours that need to be thankful for. He is the basic responsibility of all mankind to be thankful for all goodness and help and especially feel indebted to Allah for his favours.
Keywords: İslam Dini; Kur’an-ı Kerim; Tefsir