Güney Afrika’da sosyal hareket sendikacılığı - Acar, Serkan (My University, 2004)
1800'lü yılların sonlarında elmasın ve altının bulunması Güney Afrika'da sanayileşmenin de başlangıcını beraberinde getirmiştir. Bu tarihlerden itibaren endüstri ilişkilerinde endüstri işçisi tanımı ortaya çıkmıştır. Ülkede var olan çok ırklılık, çalışma ilişkilerini etkilemiştir. Beyazlar her türlü sosyal ve ekonomik çıkarları konusunda avantajlı olurken; siyah ve melez olanlar uzun yıllar boyunca çalışma dünyasında kimliklerini kanıtlamak için mücadele etmişlerdir. 1950'li yıllarda Irkçı Rejim (Apartheid)'in iktidar olmasıyla birlikte çalışma ilişkilerinde de farklı bir sayfanın açılmasına neden olmuştur. O yıllara kadar siyah ve melez işçiler çalışma koşulları, sosyal ve ekonomik hak ve menfaatlerinin iyi olmamasından dolayı mücadele verirken; o tarihten sonra özgürlük ve eşit haklar için mücadele vermeye başlamıştır. Eşit haklar ve özgürlük mücadelesinde başı çeken, kısa adı COSATU olan sendika federasyonu olmuştur. Sergilemiş olduğu başarılı sosyal hareket sendikacılığı örneği ile tüm dünyadaki sendikaların kendisini model olarak almalarına vesile olmuştur. COSATU, mücadelesinde başarılı olmuş ve Apartheid rejiminin yıkılmasındada büyük rol almıştır. Yeni dönemde ise; ülkede yaşayanların sosyal yaşam düzeyinin yükseltilmesi, işsizliğin önlenmesi, özelleştirme, AIDS gibi konularda sosyal hareket sendikacılığı faaliyetlerini devam ettirmeye çalışmaktadır.

In the late 1800s the dicovery of diamond and gold brought about the commencement of industrialism in South Africa. Dating from those years, the term 'industry labour' emerged in industrial relations. The existence of multiracism in the state, had an effect on working relations. While whites maintained advantages on their social and economical benefits in every respect, blacks and colourds fought to prove their identity in the business world for many years. In the 1950s, by being in because of 'The Racist Regime' (Apartheid), a variant new page came into working relations. Up to those years, black and colourd employees who struggled on account of bad work conditions and not having favorable social and economical rights or benefits, began to fight for liberty and equal rights. In abbreviated form, COSATU, the labor union federation became the leader in the fight for liberty and equal rights. COSATU became a model for worldwide labor unions because of the fact that it demonstrated a successful sample of social act labor unionism. COSATU succeeded in its fight and also it contributed greately to the death of the Apartheid Regime. In the new period; the social act labor unionism has been trying to continue its functions on matters such as the impowerment of social life standards of the ones who live in the state, the prevention of unemployment, privatisation and AIDS.
Keywords: Sendikacılık