Nazogastrik tüple beslenen akut inme hastalarında yüksek proteinli ve lifli enteral ürünün hastalık bulguları ve beslenme durumuna etkisi - Bakırhan, Yunus Emre (My University, 2024)
Amaç: İnme sonrası hastalarda beslenme sorunları ve beslenme yetersizlikleri sıklıkla görülebilmektedir. Literatürde inmeye özgü diyet tedavisi protokolü hakkındaki mevcut bilgiler yetersizdir. Yüksek proteinli ve lifli diyetin akut iskemik inme prognozu ve beslenme sonuçları üzerinde etkisine yönelik araştırma bulunmadığından bu çalışma uluslararası beslenme rehberlerinden yola çıkarak akut iskemik inme hastalarında yüksek proteinli ve lifli enteral beslemenin standart enteral beslemeye kıyasla inme prognozuna ve beslenme durumuna etkisinin karşılaştırılması amacıyla yapılmıştır. Gereç ve Yöntem: Akut iskemik inme hastalarına (n=42) standart enteral formüla (n=21) veya yüksek proteinli lifli enteral formüla (n=21) kullanılarak 7 gün boyunca aralıklı nazogastrik tüple beslenme uygulanmıştır. Hastaların müdahale öncesi ve sonrası beslenme durumları, biyokimyasal parametreleri ve inme şiddeti incelenmiştir. Bu kapsamda hastalarda Ulusal Sağlık Enstitüsü Stroke Skalası, NRI, NRS 2002 değerlendirilmiş ve bazı biyokimyasal parametreleri hasta dosyasından alınarak incelenmiştir. Bulgular: Yaş ortalaması 69,6±8,69 yıl olan hastalarda orta ila şiddetli iskemik inme (NIHSS: 9.9±2.51) görülürken, NRI risk skoruna göre hastaların yarısından fazlasının orta derecede malnütrisyonlu (%52,4) olduğu saptanmıştır. Yüksek protein ve lif grubunda müdahale sonrasında NIHSS skorunda (1,1±0,81), NRS 2002 skorunda (1,1±0,86) ve NRI skorunda (6,6±7,31) anlamlı şekilde azalma saptanmıştır (p<0,001). Standart grupta müdahale sonrası NRS 2002 skorunda 0,5±0,6 puan azalma görülmüştür (p=0,001). Yüksek protein ve lif grubunda müdahale sonrasında kan glukoz düzeyinde, lipid parametrelerinde ve serum protein düzeyinde anlamlı düzeyde iyileşme görülmüştür. Sonuç: Bu çalışmada yüksek proteinli ve lifli enteral beslenmenin kan glukozunu, serum proteinlerini ve lipid seviyelerini düzenleyerek ve malnütrisyon tablosunu hafifleterek inme şiddeti üzerinde olumlu etkilerinin olduğu sonucuna ulaşılmıştır.

Objective: Nutritional problems and nutritional deficiencies are frequently observed in post-stroke patients. Current information about stroke-specific dietary protocol in the literature is insufficient. Since there is no research on the effect of high protein and fiber diet on acute ischemic stroke prognosis and nutritional outcomes, this study was conducted to compare the effect of high protein and fiber enteral feeding on stroke prognosis and nutritional status compared to standard enteral feeding in acute ischemic stroke patients, based on international nutritional guidelines. Materials and Methods: Acute ischemic stroke patients (n=42) received nasogastric tube feeding with intermittent bolus for 7 days using standard enteral formula or high-protein fiber enteral formula. The patients' nutritional status, biochemical parameters and stroke severity were examined before and after the intervention. Stroke severity of patients was evaluated with the National Institutes of Health Stroke Scale, nutritional status was evaluated with NRI and NRS 2002, and some biochemical parameters were examined by taking from the patient file. Results: All patients had moderate to severe ischemic stroke (NIHSS: 9.9±2.51) and the majority were at risk of malnutrition according to NRS 2002 (92.9%). The majority of acute ischemic stroke patients were found to be moderately malnourished (moderate risk, 52.4%) according to NRI risk score. After the intervention, a significant decrease was found in the NIHSS score (1.1±0.81), NRS 2002 score (1.1±0.86) and NRI score (6.6±7.31) in the high protein fiber group (p=0.000). There was a 0.5±0.6 decrease in NRS 2002 score in the standard group (p=0.001). In the high protein fiber group, a significant improvement was observed in the blood glucose levels, serum proteins and lipid parameters. Conclusion: This study concluded that high protein and fiber enteral nutrition has positive effects on stroke severity by regulating blood glucose, serum proteins and lipid levels and alleviating malnutrition.
The effect of high protein and fiber enteral product on disease findings and nutritional status in acute stroke patients fed by nasogastric tube
Keywords: acute ischemic stroke; akut iskemik inme; Diet therapy; dietary fiber; diyet lifi; Diyet terapisi; Enteral beslenme; Enteral nutrition; high protein; malnutrition; malnütrisyon Enteral nutrition with nasogastric tube; Nazogastrik tüple enteral beslenme; yüksek protein