Cryopreservation triggers DNA fragmentation and ultrastructural damage in spermatozoa of oligoasthenoteratozoospermic men - (:unkn) unknown (My University, 2017)
Amaç: Oligoastenoteratozoospermi (OAT) erkek infertilitisi sebeplerinden biridir. Kriyopreservasyon infertilite yönetimi için değerlidir. Bu çalışmanın amacı, OAT'lı hastalarda sperm motilitesi, morfolojisi, ultrastrüktürel detaylar ve DNA fragmentasyonu üzerine kriyopreservasyonun etkilerini ortaya çıkarmaktır.Gereç ve Yöntem: Bu gözlemsel çalışmada, gönüllü 20 normospermik ve 20 OAT'lı hastadan ejakulatlar toplanmıştır. Ejakulatlar, -196oC sıvı nitrojende saklanmış ve çözdürmeden üç ve altı ay sonra analiz edilmiştir. Ejakulatlarda, motilite, morfoloji ve DNA fragmantasyonu dondurma öncesi ve sonrasında değerlendirilmiştir.Bulgular: Her iki grupta da sperm motilitesi ve morfolojisi kriyopresvasyondan etkilenmiştir. Her iki grupta da çözdürmeden sonra morfolojik değişiklikler anlamlı artmıştır. Ultrastrüktürel incelemeler membran bütünlüğünün değiştiğini ve akrozomal hasarın arttığını göstermiştir. Her iki grupta da, dondurma öncesi ile karşılaştırıldığında, çözdürme sonrasında DNA kırıkları olan hücrelerin arttığı gözlenmiştir. Her iki dondurma-çözme periyodunda, kontrol grubu ile kıyaslandığında OAT grubunda DNA kırıkları olan spermatozoa sayısının anlamlı olarak daha yüksek olduğu gözlenmiştir.Sonuç: Kriyopreservasyon, hem normospermik hem de OAT gruplarında ultrastrüktürel hasar yapmaktadır ve DNA hasarını indüklemektedir. Bu hasar OAT hastalarında daha ciddidir.

Objective: Oligoasthenoteratozoospermia (OAT) is one of the causes of male infertility. Cryopreservation is valuable for the management of infertility. This study aimed to reveal the effects of cryopreservation on sperm motility, morphology, ultrastructural details and DNA fragmentation in patients with OAT.Materials and Methods: In this observational study, ejaculates were collected from 40 male volunteers of whom 20 were OAT and 20 were normospermic. The ejaculates were stored in liquid nitrogen at -196oC and analysed following thawing after 1 or 3 months. Ejaculates were evaluated in terms of motility, morphology and DNA fragmentation before and after thawing.Results: Sperm motility and morphology were both affected by cryopreservation in samples from both groups. After thawing, spermatozoa with morphological abnormalities were increased significantly in both groups. Ultrastructural investigations showed alteration in integrity of the membranes and increased acrosomal defects. Post-thaw investigations revealed prominent increases in the number of DNA fragmented cells in both groups when compared to the results before freezing. OAT groups revealed a significantly higher number of DNA fragmented spermatozoa compared to the normospermic group for both time periods.Conclusion: Cryopreservation produces ultrastructural damage and induces DNA fragmentation in both normospermic and OAT groups. The damage is more severe in the OAT group.
Kriyopreservasyon oligoastenoteratozoospermik erkeklerde DNA fragmantasyonunu ve ultrastrüktürel hasarı tetikler
Keywords: Genel ve Dahili Tıp