Din ve sekülerleşme : lise gençliği üzerine sosyolojik bir araştırma (Kocaeli ili İzmit ilçesi örneği) - Şen, Seher (My University, 2019)
Türk toplumu yaklaşık iki yüzyılı aşkın bir süreden beri devam eden modernleşmesüreci nedeniyle sekülerleşme tartışmalarına çok da yabancı sayılmamaktadır.Türkiye’de bu değişim sürecinin bir sonucu olarak, bir yönüyle geleneksel bir yönüylemodern ve seküler farklı dindarlık şekilleri ortaya çıkmıştır. Din ve sekülerleşme ilişkisibağlamında zengin bir pratiğe sahip olan gruplardan biri şüphesiz lise gençliğidir. Lisegençliğinin din ve sekülerleşmeyle ilgili görüş ve eğilimlerine odaklandığımız buçalışmada nitel araştırma deseni çerçevesinde fenomenolojik bir çalışmagerçekleştirilmiştir. Araştırmamızda, belirlenen örneklem grubu çerçevesindeTürkiye’de lise gençliğinin din ve sekülerleşme süreçleriyle ilgili görüş ve eğilimleriproblemi sorgulanmıştır. Bu araştırma kapsamında, 2019 yılında Mayıs ve Temmuzayları arasında Kocaeli ili İzmit ilçesinde ikamet eden 20 lise öğrencisiyle yüz yüzegörüşmeler yapılmıştır. Elde edilen bulgular içerik analizi yapılarak incelenmiştir. Lisegençliğinde, din ve sekülerleşme olgularına ait eğilimler tutarlı ve anlamlı birdeğerlendirmeyle ortaya çıkarılmaya çalışılmıştır.

Turkish society, due to modernization process which has been continuingthroughout two centuries, is deemed to be familiar with the debates on secularization.As a result of this period of change in Turkey, different religiousness types haveoccurred in terms of their aspects which are either traditional or modern and secular.One of the groups having a rich practice within the context of religion andsecularization is the high school youth undoubtedly. In this study in which the opinionand tendencies of the high school youth regarding religion and secularization werefocused, a phenomenological work was accomplished within the framework ofqualitative research texture. In our research, within the scope of specified sample group,the problem of high school youth’s view and tendencies regarding religion andsecularization was hereby interrogated in Turkey. Within the framework of thisresearch, in 2019, between May and July, face to face interviews were made with 20high school student who are residing in province Kocaeli, district İzmit. The dataobtained herein was examined in the basis of content analysis. In high school youth,tendencies regarding religion and secularization facts were tried to be revealed with aconsistent and meaningful assessment.
Keywords: Din; High School Youth; Islamic sociology; İslam sosyolojisi; LiseGençliği Religion; Modernization; Modernleşme; Secularization; Sekülerleşme