Pentilentetrazol ile oluşturulan temporal lob epilepsi modelinde timokinonun testis hasarı üzerindeki etkilerinin histolojik açıdan incelenmesi - Karakaya, Fatma Bedia (My University, 2019)
1. ÖZETAmaç: Bu çalışmada pentilentetrazol (PTZ) ile oluşturulan temporal lob epilepsi (TLE) modelinde timokinonun testis hasarı üzerindeki etkilerinin morfolojik ve immünhistokimyasal olarak incelenmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışmada erişkin erkek Wistar sıçanlar kullanıldı ve 4 gruba ayrıldı. Yalancı-opere grubundaki hayvanlara salin (s.c.) veya timokinon (i.p); PTZ grubundaki hayvanlara pentilentetrazol (PTZ) (s.c.) uygulandı. PTZ+timokinon grubundaki hayvanlara PTZ uygulamasından sonra 6 gün boyunca timokinon (i.p) verildi. Testis dokularından alınan parafin kesitlere hematoksilin-eozin, periodik asit-Schiff ve TUNEL boyamaları ile PCNA, StAR, inhibin βB immünhistokimyası ile ZO-1 immünfloresan metodları uygulandı. Boyanma yoğunluğu ve hücre sayıları belirlenerek istatistiksel analiz yapıldı. Bulgular: Yalancı-opere gruplarda testis dokusu normal morfolojikyapıda izlendi. PTZ grubunda seminifer tübüllerde dejenerasyon gözlendi. PTZ+timokinon grubunda tübüllerin çoğunun normal morfolojide olduğu görüldü. PTZ grubunda apoptotik hücre indeksinin arttığı, proliferasyon indeksinin ise azaldığı; timokinon uygulamasının apoptotik indeksi azalttığı, proliferasyon indeksini ise arttırdığı gözlendi. PTZ grubunda ZO-1, StAR ve inhibin βΒ immünhistokimyasal boyanma yoğunluğunun azaldığı, timokinon uygulaması sonrası bu yoğunluğun ZO-1 uygulamasında arttığı; StAR ve inhibin βΒ pozitif hücre yoğunluklarının PTZ grubunda azaldığı, PTZ+timokinon grubunda ise arttığı saptanmıştır. Sonuçlar: Bu çalışmada PTZ ile oluşturulan epileptik nöbetlerin testis üzerinde hasar oluşturduğu ve timokinonun bu hasar üzerinde iyileştirici etkisinin olduğu gözlenmiştir.

2. SUMMARYObjective: In this study, it was aimed to investigate possible ameliorating effects of thymoquinone on testicular damage in a temporal lobe epilepsy model by morphological and immünohistochemical methods. Materials and Methods: Adult male Wistar rats were used in the present study and they were divided into 4 groups. The animals in sham-operated groups were either given saline or thymoquinone (s.c.); and the animals in pentylenetetrazole (PTZ) group were applied PTZ. The animals in PTZ+thymoquinone group were given thymoquinone (i.p) for 6 days after applying PTZ. Hematoxylin-eosin, periodic acid-Schiff and TUNEL staining and PCNA, StAR, inhibin βB immunohistochemistry and ZO-1 immunofluorescence methods were applied to the paraffin sections of the tissues. Staining intensity and cell numbers were determined and statistical analysis was performed. Results: Testis tissues in the shamoperated groups were observed to be in normal morphological structure. Degenerationof seminiferous tubules was observed in PTZ group. Most of the tubules showed normal morphology in the PTZ+thymoquinone group. Apoptotic cell index was found to be increased and proliferative index decreased in PTZ group. It was observed that thymoquinone administration decreased apoptotic index and increased proliferation index. In PTZ group, ZO-1, StAR and inhibin βΒ immunohistochemical staining intensity was observed to be decreased and after thymoquinone application, ZO-1 was increased. StAR and inhibin βΒ positive cell numbers were decreased in PTZ group and increased in the PTZ + thymoquinone group. Conclusion: In this study, it was observed that PTZ-induced epileptic seizures caused testicular damage in the rat and thymoquinone ameliorated these effects.
Keywords: Kindling; Pentilenetetrazole; Pentilentetrazol; Temporal Lob Epilepsi; Testis; Thymoquinone; Timokinon Key Word: Temporal lobe epilepsy