Şüphelinin müdafiden yararlanma hakkı - Konuk, Mesut (My University, 2006)
ŞÜPHELİNİN MÜDAFİDEN YARARLANMA HAKKI Suç şüphesiyle başlayan ceza muhakemesi, bu şüphenin yenilmesiyle, yani kesin hükümle sona erer. Muhakeme sonucundaki hükmün gerçeği yansıtabilmesi için iddia ve savunma makamları arasında bir güç dengesi bulunmalıdır. Ceza muhakemesinde ancak etkin bir savunma bulunduğu takdirde bu güç dengesinden söz edilebilir. Savunmanın etkin olabilmesi için ise kişinin kendisini bizzat savunabilmesi yanında bir müdafiin yardımından da yararlanabilmesi gerekmektedir. Ceza muhakemesinin ilk evresi, soruşturma evresidir. Bu evre, suç şüphesinin gerçek veya yeterli olup olmadığının araştırılması için gerekli delillerin toplandığı, kovuşturma evresine geçilip geçilmeyeceğine karar verildiği son derece önemli bir evredir. Bu nedenle, soruşturma evresinde de savunmanın etkin biçimde yapılması, dolayısıyla müdafi yardımından yararlanılması oldukça önemlidir. Bu çalışmada, suç şüphesi altındaki kişinin soruşturma evresinde müdafiden yararlanma hakkı incelenmiştir. Ceza Muhakemesi Kanunu'nda soruşturma evresinde suç şüphesi altında olan kişi şüpheli olarak adlandırıldığı için çalışmanın başlığı, şüphelinin müdafiden yararlanma hakkı olarak belirlenmiştir. Konunun incelenmesi sırasında, birinci bölümde, altında öncelikle müdafi aracılığıyla savunmayı da içine alan savunma konusu incelenmiş; daha sonra, savunma süjeleri olan müdafi ve şüpheli ile ilgili açıklamalara yer verilmiştir. Bu bölümde son olarak müdafiden yararlanma hakkının tarihsel -gelişim sürecine değinilmiştir. İkinci bölümde ise müdafiden yararlanma hakkının kullanılması ve müdafiin şüpheliye karşı yükümlülükleri ayrıntılı olarak açıklanmaya çalışılmıştır.

SUSPECT’S RIGHT OF DEFENCE BY ADVOCATE Crime trial, that begins with crime suspicion, comes to end by removing the suspicion, that is by means of definite verdict. There should be a balance of power between the indictment and defence positions for the verdict at the end of the trial to reflect the reality. The balance of power can be talked of only when there is an effective defence at crime trial. It is essential to get help from an advocate as well as to defend one’s himself personally for the defence to be effective. The first phase of crime trial is investigation. This phase is of significant importance since the necessary evidence is gathered in order to search whether the crime suspicion is real and adequate, and, since it is determined whether to pass to the prosecution phase or not at this phase. Thus, it is of great importance to defend effectively at the investigation phase, as well, which means the defence by advocate. In this study, the right of the person under suspicion to get help from the advocate during the phase of trial has been examined. In the first part of the study, the subject of “defence” which also involves defence by advocate is examined under the title of “general information” first. Then, some explanations about “defence positions” are given. And lastly, the historical development process of right of defence by advocate is mentioned in this part. In the second part, how to make use of the right of defence by advocate and the responsibilities of the advocate for the suspect are tried to be explained in detail.
Keywords: Fikri Haklar; Kamu Hukuku; Savunma (Hukuk)