Ortaokul düzeyi İngilizce dersi öğretim programlarının karşılaştırılması : Türkiye ve Hong Kong örneği - Değirmencioğlu, Öznur Derya (My University, 2025)
Bu çalışmada, Türkiye’de uygulanmakta olan Ortaokul İngilizce Dersi Öğretim Hong Kong’da (Çin) 5-8. sınıflar için uygulanmakta olan İngilizce Eğitimi Anahtar Öğrenme Alanı Öğretim Kılavuzu’nun hedef, içerik, öğrenme-öğretme süreci ve ölçme-değerlendirme açısından benzerlik ve farklılıklarını ortaya koymak amaçlanmıştır. İki ülkenin ortaokul İngilizce dersi öğretim programının benzerlik ve farklılıklarının incelenmesini konu alan bu çalışma, nitel araştırma desenlerinden durum çalışmasıyla desenlenmiştir. Araştırmanın Türkiye verileri Ortaokul İngilizce Dersi Öğretim ndan (MEB, 2018), Hong Kong (Çin) verileri ise İngilizce Eğitimi Anahtar Öğrenme Alanı Öğretim Kılavuzu’ndan (CDC, 2017) doküman incelemesi yoluyla elde edilmiştir. Veri kaynağını oluşturan dokümanlar her iki ülkenin eğitim bakanlığı web sitelerinden alınmıştır. Elde edilen veriler betimsel analiz yoluyla çözümlenmiştir. Ulaşılan sonuçlara göre, her iki ülkenin İngilizce dersi öğretim programlarında yer alan hedeflerin açık, anlaşılır ve öğrenciye dönük olduğu tespit edilmiş; öğretim programlarında İngilizcenin iletişim amaçlı otantik kullanımının desteklendiği görülmüştür. Türkiye’deki İngilizce dersi öğretim programında Hong Kong (Çin) İngilizce dersi öğretim programına göre kazanım sayısının daha fazla olduğu, Hong Kong (Çin) İngilizce dersi öğretim programının içerik bakımından Türkiye’deki İngilizce dersi öğretim programına göre daha zengin olduğu ve konuların ayrıntılı bir şekilde ele alındığı saptanmıştır. Türkiye’nin İngilizce dersi öğretim programında iletişimsel yaklaşım, eklektik yaklaşım ve eylem odaklı yaklaşımın; Hong Kong (Çin) İngilizce dersi öğretim programında ise görev temelli yaklaşımın esas alındığı tespit edilmiştir. Her iki ülkenin öğretim programında çeşitli öğretim yöntem ve tekniklerine yer verildiği, biçimlendirici ve değer biçmeye yönelik değerlendirmenin vurgulandığı görülmüştür. Araştırma sonuçlarının; karşılaştırmalı eğitim çalışmalarına, İngilizce öğretmenlerine, İngilizce ders kitabı hazırlayıcılarına, İngilizce dersi öğretim geliştiricilerine ve araştırmacılara ışık tutacağı düşünülmektedir.

In the present study, Türkiye’s English Curriculum at the secondary school level and English Language Education Key Learning Area Curriculum Guide having been implemented for the 5-8th class levels in Hong Kong (China) will be compared in terms of objectives, content, learning and teaching processes and evaluation-assessment methods. As this study aims to comparatively examine the 5-8th grades English curricula of Türkiye and Hong Kong (China) to reveal similarities and differences between these two curricula, it is prepared as a comparative education study using the horizontal approach. This research is designed as a case study, one of the designs of the qualitative research method as it compares the 5-8th Grades English curricula of two different countries. The data of the research includes Türkiye’s English Curriculum (MEB, 2018) and Hong Kong’s (China) English Language Education Key Learning Area Curriculum Guide (CDC, 2017). The data are collected through the document review method. The data of this study are obtained from the official ministry of education websites of these countries. The data are analyzed with descriptive analysis. According to the results of this study, the objectives in both curricula are clearly stated, understandable, and student behavior-oriented. It is also concluded that Türkiye’s English curriculum has more objectives than Hong Kong’s (China) English language education curriculum at the secondary school level. It is seen that the focus of both curricula is to use an authentic use of English for communicative purposes. The content of Hong Kong (China) English language education curriculum is introduced in a more detailed and enriched way than Türkiye’s English curriculum at the secondary school level. While the communicative approach, the eclectic approach and the action-oriented approach is adopted in Türkiye’s English curriculum at the secondary school level, the task-based approach is embraced in Hong Kong’s (China) English language education curriculum. It is concluded that different teaching methods and techniques are included in both curricula. When the curricula are examined in terms of evaluation processes, it is found that both curricula give value to formative and summative assessments. It is assumed that the findings of this research will contribute to other comparative studies in literature. Furthermore, the conclusions drawn from this study will give profound insights to English teachers, authors of English textbooks, English curriculum developers and instructors of English language education.
A comparative study of English language lesson curricula at the secondary school level : Türkiye and Hong Kong
Keywords: Comparative education; English curriculum; English language; English language teaching as a foreign language; Hong Kong; İngiliz dili; İngilizce dersi öğretim programı; Karşılaştırmalı eğitim; Ortaokul; Öğrenim ve öğretim (Orta); Secondary school; Study and teaching (Secondary); Turkey; Türkiye; yabancı dil olarak İngilizce öğretimi