Halkla ilişkiler ve tanıtımda toplam kalite yönetimi - Ersoy, Seda (My University, 2003)
İletişim, Latincedeki communis kelimesinden oluşturulmuş olan communication kavramının karşılığı olarak kullanılmaktadır. İletişim, insanın toplumsallaşırlığın bir yansımasıdır. Halkla ilişkiler ise, bir organizasyonun içinde bulunduğu sosyal yapı veya hedef kitlesi ile kurduğu iki yönlü iletişimi ifade etmektedir. İletişim, halkla ilişkilerin temelidir. Sağlıklı bir iletişimin olmadığı işletmelerde örgütsel faaliyetlerin bütünselliğinden söz etmek oldukça güç olacaktır. Günümüz koşullarında bir kuruluşun hedef kitlesi ile işbirliği yapmadan uzun ömürlü olması imkansızdır. Hedef kitle; çalışanlardan, potansiyel işgücüne, ailelerden tedarikçilere çok geniş bir kesimi kapsamaktadır. Halkla İlişkiler çalışmaları olarak adlandırılan bütünün bir parçası olarak vurgulanması gereken, iç halkla ilişkilerde, içinde bulunulan işletmede verimi arttırmanın amaçlandığıdır. Kalite kavramı, Latince nasıl oluştuğu anlamına gelen qualis kelimesinden türemiş olan qualitas kelimesi ile ifade edilmiştir. İşletmelerin, kendi pazarlarındaki rekabette müşteri karakteristiklerinin öneminin anlaşılmasında Toplam Kalite Yönetimi belirleyici rol oynamaktadır. Kalite Yönetimi'nin temel özellikleri, müşteri odaklılık, tedarikçilerle işbirliği, çalışanların gelişimi ve katılımı, süreçlerle yönetme ve verilere dayanma, sürekli iyileştirme ve yaratıcılık, liderlik ve kararlılık, toplumsal sorumluluk ve sonuçlara yönelme olarak ifade edilmektedir. Ayrıca Toplam Kalite Yönetim'nin en önemli ölçüm araçlarından biri, müşteri memnuniyeti olarak ifade edilmektedir. Kalite, müşterinin hizmetten beklentileri ile verilen hizmetten algıladıkları arasındaki ilişkinin meydana getirdiği dinamik bir varlık olarak da kabul edilmelidir. Sonuç olarak, günümüz dinamik pazar ve zorlayıcı rekabet koşullarında kuruluşların Halkla İlişkiler çalışmalarını, Toplam Kalite Yönetimi anlayışı ile entegre ederek sonuca gitmeleri, sözkonusu kuruluşların pazarda rakiplerine göre daha avantajlı bir pozisyonda olmalarını sağlamaktadır. Communication is made up of the Latin word communis. Communication is the reflection of publication of mankind. Public Relations express the two way communication between the organization, environment target mass. Communication is the basis for Public Relations. Within organizations with unefficient communication, it's hard to mention facts about totality of organizational activities. In today's conditions, it's not easy for an organization to survive without estabilishing a collaboration with the target mass. Target mass consists of employees, potential workforce, families and suppliers. The main target of Public Relations activities is to increase the productivity in an organization. The quality concept is used as the equivalent of the Latin word qualitas which is made up of the Latin word qualis. It means the way that something is made of. TQM has a significant role in determining the importance of customer characteristics where organziations compete with each other in the market. Quality Management's basic attributes are customer focusing, collaboration with suppliers, employee development and contribution, management with processes and leaning on data, continuous improvement and creativity, leadership and determination, social responsibility and result orientation. Besides that, one of the most important measuring tools of TQM is the customer satisfaction. Quality has to be accepted as a dynamic existance that creates the relationship between the customer expactation and the perception of the service. As a conclusion, in today's dynamic market environment and competition conditions, organizations can extend to a competitive position compared to their competitors by integrating Public Relations activities with TQM concept.
Keywords: Halkla İlişkiler; Toplam Kalite Yönetimi