Yoğun bakım hastalarında kullanılan standart ve antibakteriyal özellikli santral venöz kateterlerin nasokomiyal enfeksiyona olan etkilerinin karşılaştırılması - Aktaş, Gülşah (My University, 2005)
Araştırma; santral venöz kateter uygulamalarında katetere bağlı olarak gelişen nasokomiyal enfeksiyonları azaltmasında ya da önlenmesinde antibakteriyal (Clorheksidin) özellikli kateterler ile standart (Poliüretan) özelikli kateterleri karşılaştırmak ve bu kateterlerin etkinliğini belirlemek amacı ile deneysel olarak planlanmıştır. Araştırma; Gülhane Askeri Tıp Akademisi Haydarpaşa Eğitim Hastanesi Anesteziyoloji ve Reanimasyon Yoğun Bakım Ünitesinde yapılmıştır. Araştırmanın evrenini 1 Ocak 2003 -1 Ocak 2004 tarihlerinde Anestezi Yoğun Bakım Ünitesine yatan ve santral venöz kateter uygulanan 100 hasta oluşturmuştur. Araştırmanın yapıldığı tarihlerde araştırma kriterlerine uygun ve temin edilen kateter sayısına göre 100 hasta örneklem grubu olarak alınmıştır. Örneklem grubundaki 50 hastaya antibakteriyal özellikli kateter, 50 hastaya standart kateter uygulanmıştır. Elde edilen verilerin değerlendirilmesinde; istatistiksel analizler için SPSS 10.0 kullanıldı. Çalışma verileri değerlendirilirken student t testi, Mann Whitney U, Ki-Kare testi ve Fisher Exact Ki-Kare testi kullanıldı. Araştırmanın sonucunda; Total Parenteral Nutrisyon kullanımı ile kateter uç kültüründe üreme, deney grubu hastalarında % 73.3'ünde (n=11), kontrol grubunda ise % 93.8 (n=15) olup istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur. Total Parenteral Nutrisyon kullanımı ile 15. gün hemokültür sonucunda üreme, deney grubu hastalarında % 67.7'i (n=10), kontrol grubunda ise % 87.5 (n=14) olup istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur. Kateter çevresi cilt kültürü ile kateter uç kültürü arasındaki ilişki değerlendirildiğinde, deney grubu hastalarında %100'ünde (n=3) üreme olup istatistiksel olarak anlamlı bulunurken, kontrol grubunda ise bu oran %71,4 (n=5) olup istatistiksel olarak anlamlı bulunmamıştır. Kateter uç kültürü ile 15.gün alınan hemokültür arasındaki ilişki değerlendirildiğinde, deney grubu hastalarında % 82.4'ken (n=14), kontrol grubunda ise bu oran % 90.9 (n=20) olup istatistiksel olarak anlamlı olduğu belirlenmiştir. A COMPARISON OF THE EFFECTS OF STANDARD AND ANTIBACTERIAL CENTRAL VENOUS CATHETERS USED IN INTENSIVE CARE PATIENTS ON NASOCOMIAL INFECTION Adı ve Soyadı: Gülşah AKTAŞ Danışman : Prof. Dr. Deniz ŞELİMEN Proğramı : Yüksek Lisans Cerrahi Hastalıkları Hemşireliği

The experimental study was planned to compare antibacterial (Chlorhexidin) and standard (Polyurethane) catheters, and to determine the efficacy of these catheters in reducing or preventing nasocomial infections developing due to central venous catheter applications. The study was performed in Anesthesiology and Reanimation Intensive Care Unit in Gülhane Military Medical Academy Haydarpaşa Training Hospital. The study population consisted of 100 patients hospitalized in Anesthesiology Intensive Care Unit between 1 January 2003 through 1 January 2004 and who were been applied central venous catheter. 100 patients were taken as trial group in compliance with the study criteria between the dates during which the study was performed and according to the number of catheters provided. Antibacterial catheters were applied to 50 patients in the study group and standard catheter to 50 patients in the control group. The data so obtained were evaluated using SPSS 10.0 software for statistical analyses. For evaluation of study data, Student t test, Mann Whitney U test, Chi-square test and Fisher Exact test were used. Reproduction in catheter end culture using Total Parenteral Nutrition was 73.3 in patients in the study group (n=11) and 93.8% in the control group (n=15) and was found to be statistically insignificant. Reproduction at the end of hemoculture for 15 days using Total Parenteral Nutrition was 67.7% in the study group (n=10) and 87.5% in the control group (n=14) and was found to be statistically significant. Evaluation of dermal culture in the perimeter of the catheter and the catheter end culture revealed microbial growth in 100% of study group patients (n=3), which was found to have statistical significance and this ratio was 71.4 in the control group (n=5), which was statistically insignificant. Following the evaluation between catheter end culture and the hemoculture on Day 15, this ratio was found to be 82.4% in the study group patients (n=14) and 90.9% in the control group (n=20), which was found to be statistically significant.
Keywords: araştırma; Cerrahi Hastalıkları Hemşireliği; Eğitim; Hemşirelik; Hemşirelik ve tıp teknisyenleri ve yardımcı personel; Nasokomiyal Enfeksiyon; Teknoloji (Uygulamalı bilimler); Tıp bilimleri