Universal resource planning: a case study on wave energy creation on Bosphorus and Dardanelles - Kul, Selami (My University, 2001)
Dünya enerji talebi dünya ekonomisi ve nüfus artışına bağlı olarak artmaktadır. Örneğin, son elli yıl içerisinde dünya ekonomisi beş kat büyürken, dünya nüfusu ikiye katlanmış ve dünyadaki enerjiye olan talep üç kat artmıştır. Peki, bu artış eğilimi sonraki elli yılda da devam edecek mi? Gelecek on yılda enerji talebinin ne kadar artacağı ve bu talebin ne kadarı petrol, gaz, kömür, nükleer güç veya yenilenebilir enerji kaynakları ile karşılanabileceği hem devlet planlamacıları hem de özel sektor için kritik duruma gelmiştir. Planlamacılar enerjideki arz ve talep dengesinin nasıl sağlanması gerektiği ile ilgili olarak yeni energi kaynaklarına yönelik bazı araştırmalar yapmaktadırlar. Her ülkenin planlama uzmanları kendi çevre kısıtlarına ve imkanlarına göre kendi araştırmalarını yapmaktadır. Böylelikle, bizlerde, Türkiye olarak, Türkiye'nin hızla büyüyen enerji talebini karşılamak için çevre kısıtlarını ve imkanlarını düşünerek yeni enerji kaynakları geliştirmeliyiz. Bununla beraber, hidrolik enerji haricinde, yeni ve yenilenebilir enerji olarak adlandırılan alternatif enerji kaynaklarından faydalanma konusundaki teknik gelişmelerde tecrübesizlik ve geleneksel kaynaklar ile olan rekabetteki zorluklar nedeni ile yapılan araştırmalar yeterli seviyeye ulaşamamaktadır. Diğer yandan, günümüzde jeotermal, güneş, rüzgar ve modern biokütle enerjilerindeki teknoloji dünya enerji pazarında yer almaya başlamıştır. Bu çalışmada, dünya enerji arz ve talepleri hem tarihsel olarak hem de gelecekteki tahmini durum olarak gösterilmeye çalışıldı ve mümkün olan energi kaynakları tartışıldı. Aynı şekilde Türkiye'deki enerji imkanları, ulaşılabilirliği ve kabul edilebilirliği ele alındı. Bazı enerji kaynakları tartışmaya açıldı.Yeni bir enerji kaynağı olarak, Boğaziçi ve Çanakkale boğazlarındaki iki yönlü deniz akıntısından elde edilebilecek potansiyel enerji gündeme alındı ve ortaya konuldu. Deniz türbünlerinin kapasiteleri modellendi ve tekno-ekonomik analizleri yapıldı.

Over the years, energy demand has increased in concern with growth in the global economy and the world population. For instance, during the past 50 years, the global economy increased fivefold, the world population doubled, and world energy use tripled. So, will these trends continue over the next 50 years? Anticipating how much energy demand is likely to rise over the coming decades and how that demand is likely to be met-through what combination of oil, gas, coal, nuclear power, or renewable resources-is critical to both government planners and private enterprises. Planners do some research on how to balance demand and supply by focusing on new area of energy power. Every nation planners do their research on their environmental constraints and availabilities. So, we, as Turkey, must develop new kinds of energy with respect to Turkish environment availabilities and constraints to be able to supply Turkey rapidly growing energy demand. However, except hydraulic energy, the benefit from these alternative energy resources called new and renewable, couldn't reach the desired level because of inexperience of the technological development and the difficulty of competition with the traditional resources. On the other hand, today, technology about geothermal, sun, wind and modern biomass energy has started to take part in world energy markets. In this study, world energy supply and demand are tried to be shown both historical data and future forecast, and available resources are discussed. The same method is used for Turkish Energy availability, accessibility, and acceptability. Some kinds of energy resource availability are discussed. Energy capacity of sea current turbine is tried to be shown and techno-economic analysis is done for sea current turbines. As a new energy resource, potential energy that can be exposed from two-sided sea current in Bosphorus and Dardanelles are put on the agenda.
Keywords: Arazi ekonomisi; Ekonomi; Enerji Kaynakları; Enerji üretimi