İlköğretim 1. sınıf matematik dersinde oyunla öğretimde kullanılan ödüllerin matematik başarısına etkisi - Kılıç, Meral (My University, 2007)
İLKÖĞRETİM 1. SINIF MATEMATİK DERSİNDE OYUNLA ÖĞRETİMDE KULLANILAN ÖDÜLLERİN MATEMATİK BAŞARISINA ETKİSİ ZET Okula yeni başlayan öğrencinin eğitimi eğitim yönetiminde özel bir yere sahiptir. Ayrıca Matematik dersi önemli dersler arasındadır. Yalnızca Matematik dersi değil fakat genelde matematik eğitimi diğer derslerin eğitimine temel verir. Bunun yanı sıra Matematiğin mantık ve sezgi süreçleri ile ilgili olmasından dolayı öğrencilerin ahlakî gelişimlerinde ve medeniyetin bilhassa teknolojik gelişiminde önemli roller oynamasını sağlar. Bu deneysel çalışmada, oyunla öğretim yönteminin, ödülle birlikte uygulandığı durumlarda öğrencilerin 1. sınıf matematik dersindeki başarı düzeylerinde olabilecek etkilerin incelenmesi araştırılmıştır. Bu amaçla İstanbul Özel Sevgi Çiçeği Anafen İlköğretim Okulunun 1. sınıflarından iki sınıf, deney ve kontrol grubu olacak şekilde seçkisiz olarak belirlenmiştir. Örneklem grubunu oluşturan toplam öğrenci sayısı 48’dir. Gerçekleştirilen çalışma 1. sınıf matematik “Doğal Sayılarla Toplama İşlemi” ünitesi boyunca devam etmiştir. Uygulama başlamadan önce deney ve kontrol gruplarına hazırbulunuşluluk testi ve genel yetenek testi uygulanmıştır. Deney grubunda dersler oyunla öğretim yöntemi ile birlikte ödül kullanılarak, kontrol grubunda ise sadece oyunla öğretim yöntemi kullanılarak anlatılmıştır. Çalışmaların sonunda her iki gruba son test uygulanmıştır. Araştırmada verilerin istatistiksel olarak değerlendirilmesinde Mann Whitney U, Krushkal Wallis ve korelasyon testlerinden yararlanılmıştır. Bu araştırmada elde edilen bulgulara dayanarak ortaya çıkan sonuçlar şunlardır: Oyunla matematik öğretimi geleneksel yöntemlere göre daha yüksek matematik başarısı getirebilmektedir. Oyunla matematik öğretiminde ödüller olumlu rol oynayabilmektedirler. Oyunlar, Matematik başarısı, Ödül, Öğretim, İlköğretim EFFECT OF AWARDS USED ON MATHEMATICS SUCCESS IN TEACHING BY GAMES IN GRADE 1 MATHEMATIC COURSE PRIMARY EDUCATION MASTER OF ART THESIS (2007)

Education of students just begin to school have a special place in Education Administration. Besides, Mathematics is among the paramount courses. Mathematics is a foundation not only for Mathematics course but also for education of other courses. Since Mathematics involves logic and intuition processes, it plays important roles in moral development of students and the civilization especially in regard of technology. In this experimental study, it analyses for effects those could increase the mathematical attainment of Grade 1 primary school students when teaching with games method employed is researched. Two classes are selected from İstanbul Özel Sevgi Çiçeği Anafen İlköğretim Okulu in Grade 1 as the research and the control groups. Total number of students in this sample is 48. Experimental research study is conducted all through “Addition with Natural Numbers” Unit in Grade 1 level. Before the game and award application started, readiness and general talent tests are applied to the subject students. Class is held in research group with games played and awards given. Class is held in control group only with games played. Last-test is given to both groups after the experiment. Statistical methods such as Mann Whitney U, Krushkal Wallis and correlation tests are utilized in evaluation of data in the research. Results obtained in this study based on findings are: Mathematical teaching yields greater attainment performance with games played. Mathematical teaching with games could play positive role when awards applied. Key words: Games, Mathematics success, Award, Teaching, Primary education
Keywords: Başarı_Matematik; İlköğretim_Matematik; İlköğretim_Ödül; Öğrenim ve Öğretim_İlköğretim