Kur’an’ın ibadetle ilgili hükümlerinde ahlaki boyut - Akkaya, Ayşe (My University, 2008)
KUR’AN’IN İBADETLE İLGİLİ HÜKÜMLERİNDE AHLAKİ BOYUT ÖZET “Kur’an’ın İbadetle İlgili Hükümlerinde Ahlaki Boyut” adını taşıyan tez çalışmamız giriş ve iki bölümden oluşmaktadır. Girişte; Kur’an-ı Kerim’in ahlaki örgüsünü inşa ederken kullandığı kavramları ve bu kavramların Kur’an ayetleri etrafında ne anlam ifade ettğini anlamaya çalıştık. Birinci bölümde; ibadet, helal ve haramlar, aile ve akraba ilişkileri, mali ve ticari ilişkiler, idari ve hukuki ilişkiler, gayr-i müslimlerle ilişkiler başlıkları altında, Kur’an’da bulunan hükümlerin ahlak ile olan irtibatını ortaya çıkarmaya çalıştık. İkinci bölümde; tezimiz ana konusu olan Kur’an’ın ibadetle ilgili ahlaki boyutunu namaz, oruç, zekât ve hac başlıkları altında tespit etmeye çalıştık. Çalışmamız boyunca konulara Kur’an merkezli yaklaşmaya ayetleri referans göstermeye özen gösterdik. Çalışmamız sonucunda Allah’ın Kur’an’da va’z ettiği ibadetle ilgili hükümlerin her birinin- yine kurandaki ayetlerin delaletiyle- ahlaki boyutlarının bulunduğuna ve bu hükümlerin konuluş gayelerinden birinin de insanın ahlaki yönden kemale ulaşmasının olduğuna ulaştık. MORALISTIC EXTENT OF RULES ABOUT WORSHIP IN THE QURAN

Our work is named as “Moralistic Extent Of Rules About Worship In The Quran”, and consists of three chapters including the introduction. In the introduction, we tried to understand the concepts used by Quran while constructing the morality. In the first chapter, we tried to deduce the relationship between the rules in the Quran and morality. In the second chapter, we tried to detect morality in the Quran under the worship, fasting, alms, and pilgrimage sections. During our work, we referred to verses in the Quran when approaching the subjects. As a conclusion in our work, we have deduced the existence of moralistic extent of the rules about worship in the Quran, and the fact that one of the goals of this rules is to improve human in moralistic way.
Keywords: İslam Dini; Kur’an-ı Kerim; Tefsir