Dindarlık ve yaşam tarzı faktörlerinin helal ürün satın alma niyeti üzerindeki etkileri - Özdemir, Begüm Nur (My University, 2020)
Tüketici davranışlarına yönelik birçok araştırma bulunmaktadır ve bu araştırmalar tüketici davranışlarının bireylerin satın alma niyetleri üzerindeki etkilerini göstermeyi amaçlamaktadır. Din, dindarlık, helal ürün kavramları; Müslüman bireylerin dini inançlarını yansıtarak satın alma tercihinde bulunduklarını göstermektedir. Bugünlerde, hayatımızda önemli bir yer almış helal ürün kavramı, tüketicilerin satın alma niyetlerinde oldukça etkili hal almaktadır. Bu çalışmada, tüketici davranışlarını etkileyen faktörlerden biri olan kişisel faktörleri ve kişisel faktörler içinde yer alan yaşam tarzı kavramını ve İslam dini açısından Müslüman tüketicilerin satın alma niyetlerinde dindarlık kavramının etkisi araştırılmaktadır. Çalışma, bireylerin satın alma niyetlerini dini inançlarıyla ilişkilendirip, satın alacakları ürünün dini inançlarına etkisinin ne düzeyde olduğunu, helal ürün satın alırken dini inançların ve yaşam tarzı faktörlerinin etkisini ölçmeyi amaçlamaktadır.Çalışma, dindarlık ve yaşam tarzı faktörlerinin helal ürün satın alma niyeti üzerindeki etkisini tespit edebilmeyi amaçlamaktadır. Araştırma, 352 kişiden online anket yöntemiyle toplanan verilerle gerçekleştirilmiştir. Veriler, dindarlık ve yaşam tarzı faktörlerinin helal ürün satın alma niyeti üzerinde etkisinin olup olmadığını ve sosyo- demografik özelliklere göre farklılık olup olmadığını tespit etmek amacıyla kullanılmıştır.Çalışmanın ilk bölümünde; dindarlık ve helal ürün kavramları, ikinci bölümünde; tüketici davranışları, tüketici davranışlarını etkileyen faktörler ve kişisel faktörlerden biri olan yaşam tarzı faktörü üzerinde durulmuştur. Üçüncü bölümde; satın alma niyeti, helal ürün satın alma niyeti ve faktörlerin birbirleriyle ilişkileri değerlendirilmiş olup, son bölümde anket sonuçları analiz edilmiştir.

There are many researches on consumer behavior and these studies aim to show the effects of consumer behavior on individuals' purchasing intentions.Religion, religiousness, halal product concepts; It shows that Muslim individuals prefer to purchase by reflecting their religious beliefs. Nowadays, the concept of halal products, which has an important place in our lives, is very effective in consumers' purchasing intentions.In this study, one of the factors affecting consumer behavior, personal factors and the concept of lifestyle included in personal factors, and the effect of religiousness on the purchasing intentions of Muslim consumers in terms of Islamic religion are investigated.The study aims to measure the effect of individuals' purchasing intentions with their religious beliefs, how much the effect of the product they will purchase on their religious beliefs, and the effect of religious beliefs and lifestyle factors when purchasing halal products. The study aims to determine the effect of religiousness and lifestyle factors on the intention to buy halal products. The research was carried out with the data collected from 352 people via online survey method.The data were used to determine whether religiousness and lifestyle factors had an impact on the intention to purchase halal products and whether there were differences according to socio-demographic characteristics.In the first part of the study; The concepts of religiousness and halal product, in the second part; consumer behavior, factors affecting consumer behavior and lifestyle factor, which is one of the personal factors, are emphasized. In the third part; purchasing intent, halal product purchasing intention and the relationship of factors with each other were evaluated and the results of the survey were analyzed in the last section.
Keywords: Business; Consumer Behavior; Dindarlık; Factors Affecting Consumer Behavior; Halal Product; Helal Ürün; Intention to Buy; İşletme; Lifestyles; Marketing; Pazarlama; Satın Alma Niyeti Religion; Tüketici Davranışları; Tüketici Davranışlarını Etkileyen Faktörler; Yaşam Tarzları