Online Access in Archives as a Challenge f or Archives, Archivists and Archival Material: An Evaluation of Viewpoint a Group of Archivists - (:unkn) unknown (My University, 2014)
Günümüzde, online erişim özellikle teknolojik yenilikleri takip eden ve avantajlarından faydalanan yeni nesil kullanıcılar için temel bir gereklilik olmuştur. Online erişim aynı zamanda hem arşivler hem de kullanıcılar için birçok fayda sağlamaktadır. Online erişim sadece zaman tasarrufu sağlamamakta aynı zamanda daha ok kullanıcıya daha fazla malzeme sunmakta ve arşivcinin iş yükünü hafifletmektedir. Bu nedenle, online erişim arşivler için önemli bir süreçtir. Günümüzde, diğer birçok tekniğin yanında arşiv malzemesinin dijitalleştirilmesi üzerinde durulmaktadır, bunun da ötesinde arşiv malzemesine online erişim için programlar uygulanmaktadır. Online erişimin tüm avantajlarına rağmen, online erişim arşivler, arşivciler veya arşiv malzemesi için bir tehdit unsuru olabilir mi? Bu noktada, akla gelen başlıca tehdit unsurları arşiv malzemesinin güvenliği, referans arşivcilerinin geleceği ve kurum olarak arşivlerin, arşiv bilincinin hafızalardan silinmesi olarak sıralanabilir. Arşivlerin tehdit unsurlarından en az seviyede etkilenmeleri için potansiyel tehdit unsurlarının detaylı bir şekilde analiz edilmesigerekmektedir. Bu bağlamda, çalışma kapsamında online erişimin potansiyel tehdit unsurlar belirlenmektedir. Bu noktada, çalışmada 53 arşivcinin katıldığı bir anket uygulaması gerçekleştirilmiştir Anket ile online erişimin avantajları, dezavantajları, potansiyel tehdit unsurları araştırılmış ve eld edilen sonuçlar ışığında online erişim arşivler, arşivciler ve arşiv malzemesi için bir tehdit olarak el alınmıştır.

Today, online access has become an essential requirement, especially for new-generation users who f ollow and take advantage of technological innovations. Online access also p rovides a number of advantages both for archives and users; not only does it save time, but it also offers more materials to more users and eases the archivist s workload. For this reason, the issue under discussion is an important process for the archives. Today in most archives, in addition to many other techniques, the digitization of archival material is being carried out; moreover, programs are being implemented to provide online access for archival material. However, despite all the advantages that online access offers, the question whether online access present a challenge for archives, archivists or archival material needs to be asked? At this point, the first challenges that come to mind are the security of the archival material, the future of reference archivists and archives as institutions, and archival awareness being erased from the p ublic memory. The p otential challenges of online access should be analyzed in detail in order to ensure that archives are affected to the minimum. In this context, this study determines the potential challenges of the online access process. At this point in the study, a survey-study with 53 archivists was carried out, investigating what the advantages, disadvantages and potential challenges of the online access process are; in the light of the results, online access will be examined as a challenge for archives, archivists or archival material.
Arşivler, Arşivciler ve Arşiv Malzemesi için bir tehdit unsuru olarak Online Erişim: Bir Grup Arşivci Gözüyle Değerlendirme
Keywords: Bilgi, Belge Yönetimi