Yabancı dil eğitiminde öğrenme stratejilerinin rolü üzerine bir araştırma - Saydı, Tilda (My University, 2006)
Yabancı dil öğreniminde öğrenciler, zaman zaman ve kişiden kişiye değişiklik göstererek, çeşitli öğrenme zorluklarıyla karşılaşabilmektedirler. Son yıllarda yapılan bilimsel çalışmalarla, yabancı dil öğrenimi alanında gelişmeler kaydedilmiştir. Bu gelişmeler, yabancı dil eğitiminde, öğrenme stratejilerinin önemli bir rol oynadığını göstermiştir. Bu çalışmanın teorik bölümünde, sözü edilen öğrenme stratejilerinin, yabancı dil eğitimindeki yapıcı rolünün ortaya konmasıı amaçlanmıştır. Öğrenme stratejileri kişiden kişiye değişiklik gösterebilir. Öğrenci tarafından kullanılmakta ise, öğrencinin bunun bilincine vardırılması sağlanabilir ve geliştirilebilir. Öğrencinin herhangi bir öğrenme stratejisi yoksa, bunları öğretme ve kullanmasını sağlama olanağı vardır. Bu çalışmanın uygulamalar bölümünde ele alınan yetişkin yabancı dil öğrencileriyle yapılan araştırma, stratejilerin, yabancı dil öğrenen öğrenciler tarafından kullanıldığını ve gelişebilir özelliğe sahip olduklarını ortaya koymaktadır. Bu fayda, yabancı dil eğitimine olumlu yönde etki yapmaktadır. Öğrenme stratejilerinin bilinmesi, vurgulanması, öğrenilmesi, kullanılması ve geliştirilmesi, yabancı dil eğitiminde, öğrenci ve öğretmen açısından, daha iyi ve doyurucu sonuçlara ulaşılmasını sağlayacaktır. Bu amaçla, araştırmamızda, bilişsel psikolojinin ışığı altıda, yabancı dil eğitimine olumlu katkıda bulunarak, öğrenmeyi kolaylaştıran ve hızlandıran etkin davranış şekilleri, öğrenme stratejileri adı altında incelenmiş, rolü ve etkileri gösterilmeye çalışılmıştır.

Dans le domaine de l’apprentissage d’une langue étrangère, les stratégies d’apprentissage jouent un rôle fondamental. La recherche exposée dans cette étude met en évidence le rôle constructif des stratégies dans l’apprentissage d’une langue étrangère. Les stratégies d’apprentissage diffèrent de personne en personne. Si elles existent déjà parmi les comportements d’un apprenant, il est possible d’en faire prendre conscience et de les développer. Si elles sont absentes, il serait possible de les faire apprendre et de les faire utiliser en but de faciliter l’apprentissage et de faire face aux lacunes. Notre recherche longitudinale d’une population d’apprenants adultes, montre que les stratégies d’apprentissage sont susceptibles d’évolution. C’est cette évolution sérieuse constatée qui nous rassure de la nécessité de l’utilisation et de l’enseignement des stratégies car elles nous permettent de constater qu’elles sont capables d’amener l’apprentissage d’une langue étrangère, aux résultats de plus en plus satisfaisants.
Keywords: Öğrenme_Yabancı Dil; Öğretim_Yabancı Dil