Malign ve benign over kitlelerinin ayırımında gri-skala ultrasonografi, renkli doppler ultrasonografi ve CA 125'in etkinliği - (:unkn) unknown (My University, 2003)
Amaç: Gri-skala ultrasonografi, renkli Doppler ultrasonografi ve serum Ca 125 seviyesinin över kitlelerinin benign-malign ayırımında etkinliğini belirlemek. Gereç-Yöntem: 98 adneksial kitle ultrasonografik olarak morfolojik açıdan sınıflandırıldı. Doppler Ultrasonografi ile kanlanmanın varlığı kanlanmanın paterni saptandı. Spektral analizde Pl ve Rl ölçümleri yapıldı. Tüm hastalarda serum Ca 125 seviyeleri saptandı. Elde edilen sonuçlar patoloji ve klinik seyir ile korele edildi. Bulgular: Gri Skala ultrasonografinin, malign kitleleri belirlemede duyarlılığı %76.9, özgüllüğü %89.4, bulundu. Renkli Doppler ultrasonografinin renk modunda kanlanma izlenmemesi benigniteyi %43 duyarlılık, %100 özgüllük ile saptamaktaydı. Pl eşik değerini 1.1 olarak kabul ettiğimizde duyarlılık %92.3, özgüllük %83.5 olarak hesaplandı. Resistivite indeksi eşik değeri 0.6 olarak kabul edildiğinde duyarlılık %76.9, özgüllük %91.7, olarak hesaplandı. Serum Ca 125 değerinin duyarlılığı %61.5, özgüllüğü %81.1 olarak hesaplandı. Sonuç: Renkli Doppler ultrasonografi gri-skala ultrasonografiye göre over kitlelerinin malign ve benign ayrımını daha duyarlı ve özgül olarak yapabilmektedir ancak arada belirgin farklılık saptanmamıştır. Serum Ca 125 seviyesi ise gri skala ultrasonografi ve Doppler ultrasonografiye göre daha az duyarlı ve özgül bulunmuştur. Renkli Doppler ultrasonografi ve gri skala ultrasonografi over kitlelerinin benign ve malign ayırımında yararlı modaliteler olarak kabul edilmelidir.

Objective: Objective to differentiate benign from malig-nant ovarian tumors by means of color. Doppler Ultrasonography, gray-scale Ultrasonography and serum Ca 125 levels. Subjects and methods: A total of 98 adnexal masses were classified on the bases of gray-scale morphology. Presence of blood flow and patterns of vascularization were evaluated with color Doppler. Spectral Doppler pulsatility and blood flow resistance ( Pl & Rl) were measured. Serum Ca 125 levels were obtained from all patients. Results were compared with histopathologic findings and clinical outcome. Results: Gray-Scala Ultrasonography had a sensitivity %76.9, specifity %89.4 in detecting malignant tumors. Using color Doppler Ultrasonography with a resistance index limit of 0.6 had sensitivity %76.9, specifity %91.7 and with a pulsality index limit of 1.1 had sensitivity %92.3, specifity %83.5. Serum Ca 125 had sensitivity %61.5, specifity %81.1. Conclusions: Color Doppler Ultrasonography were slightly superior to gray scale ultrasonographic examination in discriminating benign-malign ovarian tumors. Both examnination were useful in differentiating benign-malign adnexal masses.
Differentiating benign from malignant ovarian tumors by means of color doppler ultrasonography, gray-scala ultrasonography and serum CA 126 levels
Keywords: Kadın Hastalıkları ve Doğum; Cerrahi