Sağlık hizmetlerinin özel hukuk kişileri tarafından yürütülmesi - Çakır, Hüseyin Melih (My University, 2015)
Sağlık Bakanlığı tarafından gerçekleştirilen sağlıkta dönüşüm programıyla, sağlık hizmetinin düzenlenmesi, sunumu ve finansmanı birbirinden ayrılmıştır. Bu yeni yapısal reform, sağlık hizmetlerinin sunumunun hukuki yapısına etki etmiş; özel hukuk kişilerinin sağlık hizmeti sunumuna olan ilgisini arttırmıştır. Bu ilgi artışı, özel hukuk kişilerince yürütülen sağlık hizmetlerinin hukuki boyutunun kapsamlı şekilde incelenmesini gerekli kılmıştır. İşte bu çalışmanın amacı, bireylerin yaşamları için gerekli en temel ihtiyaçlarından olan sağlık hizmetlerinin, özel hukuk kişileri tarafından yürütülmesinin hukuksal çerçevesini ortaya koymaktır. Bu doğrultuda öncelikle, sağlık hakkı, sağlık hizmeti ve sağlık hizmetinin özel hukuk kişilerince yürütülmesi kavramlarının anlam ve kapsamı açıklanmıştır. Böylece genel bir sağlık hizmeti hukuki rejimi oluşturulmak istenmiştir. Daha sonra, oluşturulan bu temel baz alınarak sağlık hizmetlerinin özel hukuk kişileri tarafından, hangi yöntemler aracılığıyla yürütülebileceğinin tespiti ile tespit edilen bu yöntemlerin hukuki çerçevesini ortaya konulmuştur. Burada, hizmetten yararlanan birey ile hizmet sunucuları arasındaki ilişkiden ziyade, hizmet sunucuları ile idare arasındaki birincil ilişki ele alınmıştır.

The regulation, provision and financing of the health care services diverge from each other with the medical transformation program performed by the Ministry of Health. This new structural reform; has made an impact on the legal structure of provision of the health care services and has increased the private legal person’s interest to the health-care services. This increased interest necessitates to examine the legal dimension of the health services-carried out by the private legal persons in a comprehensive manner. Here the aim of this study is to determine the legal framework of the provision of health services–one of the most basic needs of individuals necessary for life by private legal persons. In this regard, at first, meaning and scope of the terms such as right to health, health care service and execution of health care services by private legal persons is described. Thereby, a general legal regime of the health care service has been tried to create. Afterwards, based on this created foundation, a determination regarding through which methods that the health care services could be executed by the private legal persons and the determined legal framework of those methods has been set forth. In this work, rather than the relation between the individual benefiting from the service and the service providers, the primary relation between the service providers and government/ administration has been discussed essentially.
Keywords: Hukuk; Kamu; Sağlık