Er,Cr:YSGG lazer ile aktive edilmiş/ edilmemiş farklı irrigasyon solüsyonlarının daimi diş kök kanallarında Enterococcus faecalis üzerine etkinliğinin in-vitro incelenmesi - Balan, Gülşah (My University, 2020)
Amaç: Bu in-vitro çalışmanın amacı, farklı irrigasyon solüsyonlarının antibakteriyel özelliklerinin değerlendirilmesi ve geleneksel şırınga ile lazer aktivasyon metodlarının irrigantlar üzerinde etkinliğinin incelenmesidir. Gereç ve Yöntem: 54 insan dişine endodontik şekillendirme yapıldı ve kök kanalına Enterococcus faecalis ekildi. Biyofilm oluşturması amacıyla 28 gün beklendi. Enfekte dişler, geleneksel şırınga (G) ve Er,Cr:YSGG lazer aktivasyon (LA) metodlarını uygulamak üzere rastgele iki ana gruba ayrıldı. Bu iki ana grup kendi içinde, fosfat tamponlu salin (Salin), %5 sodyum hipoklorit (NaOCl), %3 sodyum pentaborat pentahidrat (NaB) ve 25 ppm döteryumlu su (DDW) kullanmak üzere dört alt gruba ayrıldı. İrrigasyondan sonra, mikrobiyolojik testi ile sağ kalan bakteri sayısı belirlendi. Dişler kuronal, orta ve apikal bölgelerden konfokal lazer tarama mikroskobu ile tarandı ve dentin tubülleri bakteri tespiti için görüntülendi. Veriler ANOVA ve postHoc testleri ile istatiksel olarak değerlendirildi (p<0.05). Bulgular: G metodu ve LA irrigasyonu solüsyonların antibakteriyel etkinliği üzerinde fark yaratmadı (p>0,05). Dentin tubüllerindeki bakteri yoğunluğu LA gruplarında, özellikle orta bölgede daha az bulundu (p<0,001). Antibakteriyel etkinliği en yüksek bulunan NaOCl’i sırasıyla NaB, DDW ve Salin takip etti. Sonuç: Lazer aktivasyon, solüsyonların antibakteriyel etkinliği üzerinde fark yaratmadı, ancak dentin tubüllerindeki bakterilerin uzaklaştırılmasında etkili oldu. NaB’ın, NaOCl’e benzer antibakteriyel etkinliği bulundu ve ileri araştırmalarla desteklenmesi gerektiği sonucuna varıldı.

Objective: The aim of this in-vitro study is to evaluate the antibacterial properties of different solutions and to examine the effectiveness of conventional syringe and laser activation methods on irrigants. Materials and Methods: Endodontic preparation was performed on 54 human teeth and Enterococcus faecalis was inoculated in the root canal. 28 days were waited for biofilm formation. Infected teeth were randomly divided into two main groups to apply conventional syringe (G) and Er,Cr: YSGG laser activation (LA). In both groups, the teeth were divided into phosphate buffered saline (Saline), 5% sodium hypochloride (NaOCl), 3% sodiumpentaboratepentahydrate (NaB) and 25 ppm deuterium depleted water (DDW) as four subgroups. After irrigation, surviving bacteria were determined by microbiological test. Bacteria in the dentine tubules were imaged from the coronal, middle and apical regions by confocal laser scanning microscopy. Data were evaluated statistically with ANOVA and postHoc tests (p <0.05). Results: It was observed that LA irrigation did not make any difference on the antibacterial efficacy of the solutions compared to the G method (p> 0.05). Regardless of the solution, LA method was observed to be able to remove bacteria from the dentin tubules more effectively than G irrigation (p <0.001). The most effective anbacterial solution was NaOCl, and NaB, DDW and Salin were found from highest to lowest, respectively. Sum: Laser activation was not superior to syringe irrigation, but it was more effective in removing bacteria from the dentin tubules. NaB has antibacterial activity similar to NaOCl and should be supported by further research.
Keywords: Çocuk diş hekimliği; Döteryumu azaltılmış su; Enterococcus faecalis; Erbium laser activation; Erbium lazer aktivasyonu; Health; Pediatric dentistry; Sağlık; sodium hypochlorite; sodium petraborate-pentahydrate; sodyum hipoklorit deuterium-depleted water; sodyum petraborat-pentahidrat