Toplumsal kültürün kurumsal kültür ve insan kaynakları uygulamaları üzerine etkileri: Türkiye’de kurulmuş alman firmalarında bir araştırma - Yılmaz, Didem (My University, 2007)
TOPLUMSAL KÜLTÜRÜN KURUMSAL KÜLTÜR ve İNSAN KAYNAKLARI UYGULAMALARI ÜZERİNE ETKİLERİ: Türkiye’de kurulmuş Alman firmalarında bir araştırma Melez kültürel çalışmalarda, toplumsal kültürün kurumsal kültür ve insan kaynakları uygulamaları üzerine etkileri incelenmektedir. Melez kültürel yapıdaki kültürel farklılıklar ve kültürel değişim kültüre uyum modeli çerçevesinde ele alınmıştır. İnsan kaynakları uygulamaları düzenlenirken, kültürel etkiden dolayı öncelikli olarak kültürel değerler ölçülmelidir. En başında var olan değerlerin belirlenmezse, kültürel farklılıklar ve uyum ile ilgili ciddi problemler yaşanabilir. Alman ve Türk-Alman ortaklı işletmelerde çalışan toplam 125 Türk çalışan üzerinde toplumsal değerlerin, yönetsel uygulamalara ilişkin değerler üzerindeki etkisi ve bunların 3 insan kaynakları uygulaması üzerindeki etkiyi sorgulayan 57 soruluk bir anket çalışması araştırma kapsamında yapıldı. Çoklu regresyon analizi yardımı ile veriler değerlendirildi. Bu çalışmanın sonuçları bize kurumsal kültürün Alman kültürel değerlerinden; İnsan kaynakları uygulamalarının ise Türk kültürel değerlerinden etkilendiğini göstermektedir. Kültüre uyum modeli bize etkileşimin birbirini etkileyerek olacağını savunmaktadır. Melez yapıda yaptığımız bu çalışma kültürel değerlerdeki etkileşimin insan kaynaklarına uygulamalarına yansımasının aynı şekilde olmadığını göstermektedir. Bu durum yönetsel süreçlerin doğru işlemesini ve kaynakların kullanımında karlılığı engellendiğini ve yönetsel sistemin sağlıklı işlemediğini bize gösterir. Eğer kültürel değer ve kültürel eğilimler net bir şekilde tanımlanmışsa, bunlar amaçlar doğrultusunda yönetilebilir ve şekillendirilebilir.

THE EFFECTS OF THE COMMON SOCIAL CULTURE ON ORGANIZATIONAL CULTURE AND HUMAN RESOURCES APPLICATION: Research on German firms, which are active in Turkey Explored the effects of the common social culture on organizational culture and human resources applications at cross-cultural organizations. The model of culture fit used for explained the cultural difference and changing’s at cross-cultures. “How much and how is the social cultural values effect on organizational cultural values and how much and how are human resources applications effect on organizational cultural values in cross-cultures?” this is the main problem of our research. Due to result of cultural effect; at the beginning of organizing the human resources applications, cultural values must be measured to find the priority of the values. Otherwise, there would be a big problem about cultural difference and cultural fit. We made a survey by using 125 Turkish employees from business organizations to which included German firms, which are active in Turkey or Turkish-German cooperation. Participants completed questionnaire which have 57 item and measured managerial perceptions and human resources management practices in three areas. We used multiple regressions analysis to find the solution of this research. Deal to this survey results we can understand that German socio- cultural values effect on organizational work culture. After that, if we looked for three human resources applications that what and how they formed, we can easily see that Turkish organizational work culture reformed human resources practices. Normally cultural effect must be throughly but by this cross-cultural resource about German and Turkey current situation and practices are not match. Organizational work culture is effect from German culture, other hand human resources applications effect from Turkish culture. This situation showed us that there is a problem about resources management and also rant ability. Finally this means organisational system isn’t work truly. If we know our cultural values and our trend of values we can easily choose human resources applications and organise the organizational culture according our aim.
Keywords: İnsan Kaynakları Yönetimi; Kurum Kültürü; Kurumsal Kültür; Toplum Kültürü