Comparison of the copyright law in Turkey with the EU acquis communautaire in the framework of full harmonization - Uysal, Kemal (My University, 2010)
Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne üyelik sürecinde, fikri haklar hukuku ayrı bir fasıl olarak kabul edilmiş olup 17 Haziran 2008 yılında müzakereye açılmıştır. 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu gereğince; eser sahipleri ve bağlantılı hak sahiplerinin haklarını ifade eden telif hakkı kavramı dünyada hızla gelişen kültür endüstrisinin özellikle sinema ve müzik sektörünün ekonomiye katkısı bakımından yadsınamaz öneme sahiptir. Bu nedenle çalışmada 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu kapsamında telif hakları mevzuatının kapsamlı şekilde ilgili AB Direktifleri çerçevesinde değerlendirilmesi suretiyle AB mevzuatı ve ulusal telif hakları mevzuatı arasındaki uyumsuzlukların tespit edilmesi ve bu suretle hâlihazırda 7’nolu fikri mülkiyet hukuku faslı kapsamında yürütülmekte olan mevzuat uyum çalışmalarına katkı sağlanması amaçlanmıştır. AB müktesebatına uyum çalışmalarıyla yapılan mevzuat değişikliklerimize bakıldığında, fikri hakların korunması alanında ülkemiz özellikle 1/ 95 sayılı Türkiye-AB Ortaklık Konseyi Kararında sonra önemli bir mesafe katetmiştir. 1995, 2001, 2004, 2006 ve 2008 yıllarında yapılan değişiklikler ile gerek AB mevzuatına uyum sağlamaya gerekse uluslar arası yükümlülüklerimiz yerine getirilmeye çalışılmıştır. Ancak söz konusu düzenlemeler konusunda ne kadar iyimser düşünülse de yine de belli bazı maddeler açısından eksiklikler göze çarpmaktadır Bu amaçla, Topluluk Müktesebatının kapsamı, fikri haklar konusunun Avrupa Birliği için taşıdığı önem, eser sahibinin hakları ve bağlantılı hakların doğuşu ve fikri hukuk içindeki yeri incelenmiştir. Yine ülkemizde ve Avrupa Birliğinde eser sahibi ve bağlantılı hak sahiplerinin sahip oldukları haklar ve kapsamları, karşılaştırmalı olarak irdelenmiş ve FSEK’te AB mevzuatı ile uyumsuz görünen hususlar belirtilmeye çalışılarak FSEK’te ne gibi değişikliklerin yapılması ile söz konusu uyumun yakalanabileceği hususunda öneriler getirilmeye çalışılmıştır.

In the EU membership process of Turkey, intellectual rights law has been accepted as a separate chapter and this chapter has been opened for negotiation on 17 June 2008. Concept of copyright which concern the rights of authors and related rights owners in accordance with the Law No: 5846 on Intellectual and Artistic Works has an undeniable significance in terms of the contribution of rapidly-growing industry of culture, particularly cinema and music sector into the economy. Therefore, the purpose of this study is to determine incompliances between the EU legislation and national copyright law and thereby contribute to the harmonization activities conducted in the framework of the Chapter 7 on Intellectual Property Law by means of evaluating Turkish copyright legislation comprehensively in the scope of the Law No: 5846 on Intellectual and Artistic Works and in comparison with relevant EU Directives. When the amendments made in the course of EU harmonization activities are examined, it is obvious that Turkey has made a considerable progress in the field of the protection of intellectual rights following the Decision No: 1/ 95 of the EC – Turkey of the Association Council. By the amendments realized in 1995, 2001, 2004, 2006 and 2008, Turkey intended to achieve full harmonization with the EU legislation and fulfil international liabilities. In spite of the positive impact of the concerned arrangements, certain gaps have been determined in terms of some articles. The focus of this study is the scope of the Acquis Communautaire, importance of the intellectual rights for the European Union, origin of the rights of authors and related rights owners and their role within the intellectual law. The study also elaborates on the rights and scope of these rights possessed by the authors and related right owners in Turkey and EU; and tries to develop some recommendations on how to achieve harmonization with the EU legislation by pointing out inconsistencies in the current legislation and necessary changes.
Keywords: Avrupa Birliği Hukuku; Avrupa Birliği_ Hukuk_Telif Hakkı_Türkiye; Fikri Haklar; Fikri Haklar_Avrupa Birliği_Türkiye