Çizgi filmlerdeki temel sosyal değerler: Pepee ve Pocoyo örneği - Kılınç, Fatih (My University, 2013)
Günümüzde çocuklara yönelik yayın yapan bir çok tematik kanal bulunmaktadır. Bu çalışmada ülkemizde yayın yapan TRT Çocuk ve Yumurcak TV isimli kanallarda yayınlanan Pepee ve Pocoyo isimli çizgi filmler çeşitli açılardan irdelenmektedir. Özellikle okul öncesi (0-6) yaş arası çocuklarda algı seçiciliği tam anlamıyla gelişmediğinden dolayı kendilerine sunulan içeriklerden duygusal ve zihinsel açıdan bir hayli etkilenebilmektedirler. Bu araştırmada TRT Çocuk ve Yumurcak TV’de yayınlanan Pepee ve Pocoyo isimli çizgi filmlerde okul öncesi çocukların sosyal ve duygusal gelişimlerine katkı sağlayacak öğelerin var olup olmadığı karşılaştırmalı bir şekilde irdelenecek ve bu öğeler kategorize edilecektir. 2009 yılında Başbakanlık Aile ve Sosyal Araştırmalar Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan “Çocuklara Yönelik Programlar ve Bu Programlarda Yayımlanan Reklamların İçerik Analizi Araştırması” nda kullanılan ölçek bu çalışma için “ Pepee ve Pocoyo Çizgi Filmlerinin Çocukların Sosyal ve Duygusal Gelişimine İlişkin İçerdiği Değerler Formu”na evrilmiştir. Ayrıca Pepee ve Pocoyo isimli çizgi filmlerin içeriksel olarak barındırdıkları evrensel değerler gerekçeleriyle birlikte belirtilmiştir. zellikli Çizgi Filmler, Pepee, Pocoyo, Sosyal Gelişim, Duygusal Gelişim, TRT Çocuk, Yumurcak TV.

There are currently a number of thematic TV channels that broadcast for children. Two of such cartoons Pepee and Pocoyo, will be analyzed on several grounds in this study. Especially pre-school children (0-6) are highly affected by the content of programs aired on TV both emotionally and mentally since selective perception has not been developed at those age groups. The purpose of this research is to explore if the cartoons “Pepee” and “Pocoyo,” aired on TRT Cocuk and Yumurcak TV contain elements that contribute to social and emotional development of pre-school children, and those elements will accordingly be categorized. The measurement invented by General Directorate of Family and Social Research that is utilized in “Research on Content Analysis of TV Commercials that are used during TV Shows for Children” is converted to “Form of Values Regarding Social and Emotional Development of Children in Pepee and Pocoyo Cartoons has evaluated . Additionally, the universal values that are represented in the content of those cartoons are also included in the analysis. Key Words: Educational Cartoons, Pepee, Pocoyo, Social Development, Emotional Development, TRT Cocuk, Yumurcak TV
Keywords: Ahlaki Yönleri; Çizgi Filimler; Çizgi Film Karakterleri; Çizgi Filmler; Çocuk Gelişimi; Psikolojik Yönleri; Sosyal Yönleri; Türkiye